Съвременно религиозно изкуство – между храма и музея

Магистърска лекция на Любослава Христова

Всяка година студентите в магистърските програми на Софийския университет завършват с впечатляващи разработки на разнообразни теми, които заслужават да достигнат до по-широка публика. Затова Културният център на СУ инициира нова поредица – “Магистърската лекция”, в която ще каним магистри, впечатлили комисията, преподавателите и колегите си, да превърнат дипломната си работа в лекция. В първото издание културологът Любослава Христова, току-що завършила магистратурата „Изкуства и съвременност XX-XXI век“ във Философския факултет, ще говори по темата „Съвременно религиозно изкуство – между храма и музея“.

Разводът на религия и изкуство в историята от Модерността насам изглежда завършен и необратим. Лишеното от ироничен заряд обръщане към религиозно съдържание често се заклеймява като обратен завой в еволюцията на съвременното изкуство. На този фон обаче на различни места по света се появяват причудливи проекти, които се опитват да „сдобрят“ двете сфери, като създават нови институции, заставащи на границата между храма и музея и предназначени да събират и излагат творби на „съвременното религиозно изкуство“.

Дипломната работа „Между храма и музея. Съвременно религиозно изкуство – що е то? По три примера от трите края на света“ проследява тъкмо три такива проекта, а именно: Музея за съвременно религиозно изкуство в Сейнт Луис, САЩ, Музея за съвременно християнско изкуство в Лесосибирск, Русия, и Биеналето за съвременно будистко изкуство в храма „Хеинса“, Република Корея. С какво съдържание е изпълнена категорията и какви са измеренията на съвременното и религиозното в представените творби? Как се позиционират проектите на глобалната карта на изкуството, неминуемо разделена на центрове и периферии със свои собствени, локални издания на голямата история на изкуството? И не на последно място, защо светът на съвременното изкуство не проявява интерес към подобни опити?

Лекцията ще се излъчи онлайн на 8 април от 17 ч. в канала на Културния център във „Фейсбук“. В разговора след нея ще се включат дипломния ръководител на Любослава Христова проф. Владимир Градев, гл. ас. Кирил Василев, д-р Красимир Терзиев и Людмила Георгиева. Ще има възможност за задаване на въпроси. Модератор: проф. Александър Кьосев.