Хавиер Мариас ЛИЦЕТО ТИ УТРЕ

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” и издателство „Алтера” ви канят на представянето на трилогията на Хавиер Мариас ЛИЦЕТО ТИ УТРЕ.

С участието на:
Людмила Илиева-Сивкова (преводач на трилогия)
Георги Илиев (редактор на превода)
Маргита Гошева (актриса), прочит на откъси от романа

Хавиер Мариас е една от безспорните звезди на съвременната испаноезична литература. Познат е на българската публика с романите си „Всички души” и „Сърце тъй бяло”. Трилогията „Лицето ти утре” се смята от критиката и от самия писател за най-значимото му произведение. Романът печели наградата за проза Саламбо през 2003.

В „Лицето ти утре” Мариас ни въвежда в мрачния свят на шпионажа и политическия хайлайф. На микрониво трилогията проследява живота на интелектуалеца Жак Деса, вербуван за свръхсекретна група, част от британското разузнаване. На макрониво това е роман за идеологическите парадокси на 20. век – фашизма, Студената война, 11-ти септември… Към всичко това се добавят смразяващи кръвта разкази за ужасите на Испанската гражданска война и Втората световна война, психологически отклонения, посветени на любовта и нейната загуба, изящни писателски бележки върху Сервантес, Толкин, Лорънс Даръл.
Писателят и детективът имат сходни професии. Те разгадават културата на другия и се опитват да провидят какви ще са лицата ни утре.

Трилогията включва романите:
„Лицето ти утре I. Треска и копие”
„Лицето ти утре II. Танц и сън”
„Лицето ти утре III. Отрова и сянка, и сбогуване”