Хиджиката и неговият двойник

Концепция, текст, постановка и драматургия: Ани Васева, Боян Манчев и Леонид Йовчев
Консултанти: Футоши Хошино и Ясуо Кобаяши
Художник: Стефан Дончев
С участието на Леонид Йовчев, Боян Манчев и Футоши Хошино

Разговор с авторите: 17 часа

Събитие във фейсбук

Културният център на Софийския университет домакинства на софийската премиера на най-новия спектакъл на „Метеор“ – „Хиджиката и неговият двойник“. Представлението ще бъде предшествано от разговор с авторите Ани Васева, Боян Манчев и Леонид Йовчев за фигурата на Тацуми Хиджиката.

„Хиджиката и неговият двойник“ е спектакъл, посветен на легендарния създател на буто – авангардната японска танцова форма, преобърнала историята на съвременните сценични изкуства. Тацуми Хиджиката е една от най-радикалните фигури в полето на сценичните изкуства през втората половина на миналия век.

Той опитва да отвори потенциала на човешкото тяло като изразен инструмент, като надхвърли нормалните техники за изпълнение и дори отвъд общите модели на движение на тялото изобщо.

Начална точка на този спектакъл е опитът за фантастична реконструкция на един от ключовите спектакли на буто – „Хиджиката Тацуми и японският народ“.

„Хиджиката и неговият двойник“ не е представление с постоянна форма, а процес на работа и всяка среща с публиката представя и развива материала в нова, уникална форма.

Билети за спектакъла на цена от 15 лв. могат да бъдат закупени на вратата, както и онлайн в Epay Go

Разговорът е с вход свободен.

Проектът e част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата към проектите с фокус японска култура и се с подкрепата на EU Japan Fest и Министерство на културата, и съдействието на галерия „Етюд“ и „Ха-ха-ха Импро“.

Фотографии: Боряна Пандова