ЧАВДАР ГЮЗЕЛЕВ Театрални проекти

Изложба на рисунки, скици и фотографии

Чавдар (Чочо) Гюзeлев е художник, който обича пространството и театъра. Или може би трябва да кажем, че театърът и пространството обичат него?

Все едно – в театралните му прояви нещата стават лесно, като на шега, с малко щрихи, с минимализъм на формите и цветовете. Той играе с условни обеми и условни човечета, преобръща перспективи – като го прави и с особена, своя лекота. Едновременно в роботите му прозира сериозна визуална култура, деликатно уважение към духа на съответната пиеса и концепцията на режисьора. Не е чудно, че след няколко участия в международни постановки, той твърде бързо завладя и българските сцени, създавайки свой собствен стил в сценографията.

Гюзелев гостува на Софийския университет и на неговия Културен център с неща, които сам нарича „проекти”. И те наистина са такива. Зрителят може да прекоси с един поглед разстоянието, което отделя хрумването от небрежната скица, нея –  от картината, картината – от разработения театрален проект и така чак до самата сценографска реализация; направени сме свидетели на творчески процес, в който театралното пространство сякаш се само-моделира, изпълвайки собствената логика на пиесата.

Е, винаги има и едно хитро, чочовско намигане отзад. Различните проектите споделят нещо общо –  усмихват се.