Четене в карантинаактьори четат любими произведения

Във видеосерията „Четене в карантина“, организирана от Културния център на Софийския университет, поканихме известни български артисти да четат откъси от свои любими литературни произведения. Ще чуете велики, понякога позабравени зад известността си текстове. Прочетени от познати вълнуващи гласове, днес те откриват неочаквани паралели със собствената ни ситуация. Дори биха могли да бъдат своеобразна ваксина – не срещу вируса, а срещу нарастващата клаустрофобия, защото позволяват облекчаващо сравнение. Позволяват ни да видим как хора от различни епохи и култури, в ситуации, понякога по-тежки от нашата, все пак се справят и често го правят с удивително чувство за хумор и самоирония, с изобретателност, лекота и достойнство, понякога напук на ужасната ситуация.  

Започваме с откъси от произведението-модел – „Декамерон“ на Бокачо, десетдневната енциклопедия от весели истории, разказвани през XIV век срещу чумата във Флоренция – прочетени от Валентин Ганев. След това ще продължим с други текстове за чара на скуката и еднообразието, за надеждата и безнадеждността, за солидарността и съчувствието, за спасителната сила на думите в ситуация на крайна не-свобода, за усещането за пространство и размах – ще четат Руси Чанев, Юлиан Вергов, Стефка Янорова.    

Изкуството не може да унищожи причинителите на една епидемия. Но може да помогне за справянето с нейните най-тежки последствия: депресията и унинието. Надяваме се силата на тези текстове да възвърне поне за малко  усещането за свобода, въздух и радост, които винаги са зависели от нас самите.