ЧИСТОТАТА НА ЛИНИЯТА Пиер Албер Салама

Център за латиноамерикански изследвания към Исторически факултет (СУ), Културен център на СУ, Латиноамериканска асоциация по социология (ALAS), Работна група CLACSO „Критическа мисъл и еманципиращи практики” ви канят на изложба на проф. Пиер Албер Салама: ЧИСТОТАТА НА ЛИНИЯТА.

Изложбата ще бъде представена от проф. д-р Нора Гарита, председател на Латиноамериканката асоциация по социология  (ALAS) 

ПИЕР АЛБЕР САЛАМА (1942) е французин, роден в Александрия, Египет. Заслужил професор на Университета Париж ХІІІ, той е един от най-изтъкнатите латиноамериканисти, носител на наградата на Катедра Хулио Кортасар и доктор хонорис кауза на Университета в Гуадалахара и на Автономния университет на град Мексико. Автор е на множество публикации за Латинска Америка, бързо развиващите се страни, както и на огромен брой статии за икономиката на дрогата, държавата и насилието в Латинска Америка.

Малцина обаче познават художественото творчество на тази емблематична за обществените науки фигура. Рисунките на Пиер Салама са създадени на принципа на автоматичното писане – в полето на бележника, върху салфетка, върху къс хартия. Това са творби с молив и химикалка, в които само с няколко щриха той успява да очертае профила на множество човешки лица.  Рядко те гледат към художника, по-често гледат встрани, но очите винаги са отворени, понякога взиращи се едни в други. Лицата почти никога не са изолирани, по-скоро се смесват и образуват групи. С промяна в щриха те често се преплитат и оформят фигурата на Тотема. Именно неговият образ се явява покровител и ключ към човешките отношения: няма магия, която да ги защитава, няма спасение в отвъдния свят – защитата идва от връзките между хората.  

Всъщност творчеството на Пиер Салама представя човешкото общество в миниатюра – всеки човек има свой профил, но съдбите на всички хора се преплитат и заедно изграждат следващите. Може би това е допирната точка между академичните трудове на автора и неговите художествени творби. Това са рисунки, които улавят мига на един жест,  в който се побира цялата същност на човека.

Изложбата е съпътстваща част от програмата на Колоквиума „Критическа мисъл и социални движения. Диалог между Латинска Америка и Източна Европа”, който ще се проведе на 11 април, вторник, от 18:00 часа в Нова конферентна зала (Ректорат, Северно крило, ет.2)

Участници:

проф. д-р Нора Гарита, Университет на Коста Рика, председател на ALAS

проф. д-р Марта Нелида Руис Урибе, Ректор на Университета на Толука, Мексико

проф. д-р Пиер Салама, Заслужил професор на Университета Париж ХІІІ

д-р Александър Арайя, Берлински свободен университет

д-р Марта Сарина Мартинес, Мексико