ИЗКУСТВОТО НА БАРОКА

Тази година Софийският университет ще бъде домакин на няколко събития от концертната програма на фестивала. Почитателите на бароковата музика ще могат да се насладят на виртуозни музикални изпълнения в класическата обстановка на Централната аула на университета на следните дати:

6 октомври, събота, 19.00 ч.

„Хармонията в надпревара с Инвенцията“
Ансамбъл Кордевенто

Ерик Босграаф – блокфлейта (Холандия)
Зефира Вълова – цигулка
Иван Илиев – цигулка
Зденка Прохазкова – виола (Чехия)
Линда Манчева – виолончело
Явор Генов – лютня
Алесандро Пиану – клавесин (Италия)

В програмата:
Йохан Себастиан Бах
Концерти за блокфлейта и струнни, реконструкции
Антонио Вивалди
Концерти за блокфлейта и струнни оп. 8
„Пролет“ – „Лято“ – „Есен“ – „Зима“

Холандският блокфлейтист Ерик Босграаф и ансамбъл „Кордевенто” ще представят за пръв път на софийската публика реконструкции за блокфлейта и струнни на знаменитите Бахови инструментални концерти. След успешния компактдиск на ансамбъла с тези творби, издаден през 2011 г., следват многобройни концерти на значими фестивали в Европа, както и вдъхновение за ново начинание – „Годишните времена” на Вивалди, изпълнени на блокфлейта.
„Кордевенто” ще поднесат нов прочит на произведенията, адаптиран към особеностите на блокфлейтата, но с безкомпромисна вярност към авторовата идея, носеща магията на този музикален феномен от Барока. Ще оживеят картините, описани с думи от самия Вивалди в далечната 1725 г. и потвърдени с безпределна музикална инвенция и спиращи дъха хармонии.

GoD-00

7 октомври, неделя, 12.00 ч.
„Тafelmusik”

Димитър Маринкев – траверсо
Росица Панайотова – сопран
Язу Моизио – обой (Финландия)
Аапо Хакинен – клавесин (Финландия)

В програмата: арии и трио сонати за флейта, обой и басо континуо от Георг Фридрих Хендел, Йохан Георг Телеман, Пиетро Локатели и др.

След многобройни специализации в Германия и Холандия, българският флейтист Димитър Маринкев се завръща в България за да реализира редица концерти, посветени на бароковия камерен репертоар. На сцената на Фестивала “Изкуството на Барока“ той ще представи своите колеги от Финландия с изкусно подбрана програма, която илюстрира силното влияние на италианската мода в музиката на немските композитори от XVIII век. Наред с известните сонати на Телеман и Хендел, ще прозвучат и рядко изпълнявани произведения от Локатели, Галупи и Клайнкнехт, както и кантата за сопран от Антонио Лотти.

GoD-02