Юбилейна изложба „МИСИЯТА. ДЕЧКО УЗУНОВ – АКВАРЕЛ И ФОТОИЗЛОЖБА”

Общински културен институт Галерия-музей „Дечко Узунов”,
Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” и
Галерия „Алма Матер”
представят изложбата:

МИСИЯТА
ДЕЧКО УЗУНОВ – АКВАРЕЛ И ФОТОИЗЛОЖБА

/16 април – 8 май 2015 г. /

 

Официално откриване:
16 април, четвъртък, 18.00 ч,
Фоайе пред Галерия „Алма Матер”, Северно крило, Ректорат на СУ

Изложбата е посветена на 50 години от избирането на Дечко Узунов за Председател на Съюза на българските художници, 70 години от избирането му за Ректор на Художествената академия и 116 години от рождението на художника.

В рамките на „Мисията” ще бъдат представени две изложби – документална фотоизложба за живота и дейността на Дечко Узунов, и самостоятелна експозиция от негови акварелни творби от периода между 60-те и 80-те години на ХХ век, в които са застъпени едни от любимите теми на изключителния художник – пейзажи, голо тяло и глави на моми.

Ако за Пикасо казват, че си е присвоил цялото минало столетие, за нас това се отнася за Дечко Узунов… Допринесъл най-много за европеизацията на българското изкуство, запазвайки почитта и обичта към своята страна и традиции…

проф. Аксиния Джурова

Една от чертите на нашето изкуство, както и музиката, е международния му характер. Чрез него народите по-лесно постигат културно и духовно сближение.

Дечко Узунов, 1936 г.

Дечко Узунов – професор, академик, Ректор на Художествената академия, Директор на Националната художествена галерия, Председател на Съюза на българските художници, Почетен член на чуждестранни академии, Почетен председател на AIAP /Международна асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО/, носител на множество високи национални и международни отличия и награди. По своя мащаб творчеството му надхвърля националните ни граници, като през 1999 г. ЮНЕСКО обявява Дечко Узунов за Световна личност на годината (по повод 100 годишнината от рождението на художника), с което достойно отбелязва мястото на българския творец и заслугите му.