Япония – история на любов и омраза

Прожекция и дискусия на филма на Шон Макалистър

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ и продуцентска къща “Палимпсест” Ви канят на първата прожекция от кино-клуб „Милениум“ „Япония – история на любов и омраза“ (2008), реж. Шон Макалистър, последвана от дискусия върху филма: 16 ноември, 19 ч. в Театралната зала на Ректората на СУ (вход откъм цар Освободител).

Преди кризата от 1992 година четиридесет годишния Наоки кара БМВ и ръководи семеен бизнес. Един ден той се оказва на улицата и семейството му обръща гръб. Сега той живее в една стая с младата си приятелка Йоши. Наоки работи седем часа на ден в пощата, докато Йоши изкарва прехраната на три места, включително и като компаньонка. Работният й ден е петнадесетчасов. Една странна любов устоява на ежедневната борба за оцеляване.

Участници в дискусията: Александър Кьосев – директор на Културния център на СУ „Св. Климент Охридски“, Асен Канев – докторант СУ, катедра История и теория на културата, Стефан Китанов – директор на София Филм Фест, Мария Павлова – продуцентска къща „Палимпсест“,

както и всички присъстващи

През 2000 година ООН приема декларация за „Целите на хилядолетието“, насочена към премахване на бедността, насърчаване на човешкото и социално развитие и гарантиране на устойчиво спрямо околната среда развитие навсякъде по света. Десет години по-късно напредъкът в постигането на целите в различните страни и целеви области се различава и изостава от заложеното през 2000 година. Отчитат се забавяне на темповете, недостатъчно информационно покритие и незаинтересованост от глобалните цели на ООН сред гражданите.

Проектът „Милениум“ избира различен подход при информирането за глобалните проблеми, като използва силата на въздействие на документалното кино, с цел да промени нагласите и безразличието в обществото.

Вход свободен

Партньори: София Филм Фест, Национален Фонд Култура, Дом на киното, „Диоген“ – Белгия