Международен фестивал на етнографския филм панел „МЛАДЕЖКИ ВИЗУЛНИ ПРОЕКТИ"

Културен център на СУ и Международен фестивал на етнографския филм ви канят на панел МЛАДЕЖКИ ВИЗУЛНИ ПРОЕКТИ към МФЕФ – София 2015

От 11 до 16 май 2015 г. в София ще се състои петото издание на Международен фестивал на етнографския филм. Темите на документалните продукции са групирани около акценти като нематериално културно наследство, околна среда, родово-семейни връзки и отношения, глобализация, а 26-те гледни точки на изследователи и документалисти от 19 държави ще отведат зрителите на истинско околосветско пътешествие.

За трета поредна година панелът „Младежки визуални проекти“ дава възможност на студенти и млади учени, работещи в полето на хуманитарните и социални науки и аудио-визуалните изследвания да представят своята работа под формата на презентация или филм върху тема, към която проявяват професионален интерес.

На 16 май ще имате възможност да видите презентациите на представилите предложения за панела и да участвате в дискусия по повдигнатите от проектите теми.

Програма

13:00 – 13:30 Елена Петкова

Име на проекта: Възстановка на традиционна родопска сватба в гр. Златоград

Метод и проблематика на изследването: Участващо теренно наблюдение

Проблемите, които се изследват са свързани с идентичностите и техните репрезентации в наши дни.

Място на провеждане: гр. Златоград

13:30 – 13:40 Дискусия

13:40 – 14:10 Зорница Драганова

Име на проекта: Градът като игра на шах: пространства на протест, време в очакване.

Метод и проблематика на изследването: Визуална антропология.

Прави се опит да се улови развитието на събитията Гези през разкази на участници в протестите през 2013 г. Изследването си поставя за цел да скицира по-обхватна картина на протеста, репресиите и страховете и страховете не в момента на директния сблъсък около Гези през 2013, не толкова и възторга, еуфорията и креативността, които обединяват хора с различен background, а останалото след Гези. Дали участниците в него го припознават като движение или като сблъсък, от който произтичат различни последици? Как осмислят случилото се, собственото си участие, емоции, решения от дистанцията на времето, в какво се превръщат очакванията.

Място на провеждане: Истанбул

14:10 – 14:20 Дискусия

14:20 – 14:50 Христо Нейков

Име на проекта: Вънкашните

Метод и проблематика на изследването: Теренни записи

Съвременно състояние на демонологичния разказ – мотиви, локални вариации, тенденции.

Място на провеждане: гр. София, гр. Самоков, с. Райово, с. Пирин, с. Кашина, с. Орехово

14:50 – 15:00 Дискусия

15:00 – 15:35 Изабел Костадинова, Дафинка Костадинова

Име на проекта: Пастирка

Метод и проблематика на изследването: Филмът е за обикновения човек, живеещ в модерни времена. Той прилича на „скитника“ от филмите на Ч.Чаплин. Трудно му е да се справя, заставен да живее в твърде трудна и алогична среда, където единствената му цел е да оцелее в този „модерен свят“. И това се случва в 21 век, време, когато технологиите са толкова напреднали, науката достигна нечувани върхове. В главната роля е Добринка, жена пастирка, трудно справяща се с условията, които живота й е предоставил. И в това „модерно“ време тя е поела в ръцете си нелеката мисия на пастира-водач. Филмът засяга темата за размяната на ролята на мъжа и жената в днешно време, за това как жената намира сили в себе си да бъде позитивна, въпреки всички несгоди и да бъде мъдра и уравновесена, жената която все повече показва мъжкото начало в следствие от измененията в времето.

Място на провеждане: с. Славейно

15:35 – 15:45 Дискусия

15:45 – 16:00 Васил Балтаджиев, Виктор Павлов

Име на проекта: Народна медицина в съвремието

Метод и проблематика на изследването: Народна медицина

Място на провеждане: гр. София

16:00 – 16:10 Дискусия

16:10 – 16:30 Надежда Иванова, Стамен Кънев

Име на проекта: 90 години житейски опит

Метод и проблематика на изследването: Филмът представлява интервю с 90-годишната баба Иванка и нейната приятелка и съседка баба Атанаска. Пред камерата те разкриват за житейския си опит и нравите си. Разказват ни легенди и пеят песни, дават съвети на младите.

Място на провеждане: с. Сърнево

16:30 – 16:40 Дискусия

МФЕФ се организира от Сдружение за културни инициативи в партньорство с Катедра „Етнология“ към СУ „Св. Кл. Охридски“, Академично етноложко сдружение и с подкрепата на Столична програма „Култура“ на Столична община за 2015 г., Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски“, Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, Гьоте институт.

Събитията, част от програмата на МФЕФ – София 2015 се провеждат при вход свободен в Културен център G8, Софийски университет и Гьоте институт – София.

Разгледайте пълната програма на МФЕФ – София 2015.