Пловдив Европейска столица на културата 2019

Общинска Фондация „Пловдив 2019“, със съдействието на Културния център на Софийския университет, ви кани на ФОРУМ 2019: Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

На 17 май в Софийския университет ще се проведе първото национално събитие от серията информационни семинари „ФОРУМ 2019“, заложени в изпълнението на инициативата „Пловдив – Европейска столица на културата (ЕСК) 2019“. Целта на семинара, стартирал на местно ниво миналия декември, е представянето пред широка аудитория на проекта и програмата на Пловдив – ЕСК 2019, както и възможностите за активно участие в инициативата. Екипът на Общинска фондация „Пловдив 2019“ ще направи презентация, последвана от отворена дискусия с публиката, в търсене на обратна връзка и обмен на опит с културния сектор.

Организаторите отправят покана към културните оператори и други организации, имащи отношение към културата в София и цялата страна; но също така и към студенти и доброволци с интерес в областта на културата, изкуствата, хуманитарните науки, европейска културна политика и пр.

Семинарът е със свободен достъп и не изисква предварителна регистрация.

FACEBOOK EVENT

Общинска фондация „Пловдив 2019“ е неправителствена организация с идеална цел, учредена през 2011 г. по решение на Общински съвет – Пловдив. Първите няколко години в работата на Фондацията са съсредоточени в подготовка на кандидатурата и избиране на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. На 19 май 2015 г. Пловдив официално бе обявен за ЕСК 2019, а фондация „Пловдив 2019“ стартира нова фаза на изпълнение на проекта, пренасочвайки своите функции към реализиране на артистичната програма. Тя е структурирана в четири програмни платформи – СЛИВАНЕ, ТРАНСФОРМИРАНЕ, ВЪЗРАЖДАНЕ, РЕЛАКСИРАНЕ – в рамките на които се предвиждат проектни инициативи, рамкови програми, артистични събития и фестивали, конференции и социални дейности.

Инициативата Европейска столица на културата е предпоставка за реализиране на едно европейско измерение на сътрудничеството с местни и международни партньори. Проектите и проектните идеи, заложени в програмата на Пловдив ЕСК 2019, обхващат над 60 различни по мащаб и насоченост инициативи на организации от над 40 държави и над 200 национални и международни партньорства, обединени под мотото „Заедно“.

Фондацията работи с партньорски организации на местно, национално и международно ниво; планира и координира реализирането на образователни и социални проекти, фестивали, изложби, представления, ателиета и дискусии, заложени в проекта. „Пловдив – Заедно 2019“ е кауза, която разчита на активното участие на гражданите, на подкрепата на доброволци, поддръжници, институционални и бизнес партньори от Пловдив, България и Европа.

Официален уебсайт: https://plovdiv2019.eu/