1989: Годината, в която Европа се завърна към себе си

Изложба на американския фотограф Едуард Серота

Фотографиите в изложбата „1989: Годината, в която Европа се завърна към себе си“ са дело на Едуард Серота – американец, заселил се през 1988-1990 г. в Будапеща. Едуард напуска дома си в Атланта, Джорджия, за да документира живота на еврейските общности в Централна Европа. До този момент той никога не е снимал революции, нито манифестации, нито престрелки, нито пък ги е търсил. От фотографиите в тази изложба става ясно, че в крайна сметка те сами са го намерили.

В изложбата, спонсорирана от посолството на САЩ в София, ще видим негови кадри от България, Румъния, Източна Германия, Полша, Чехословакия и Унгария преди и след преломната 1989 г.  Изложбата съдържа един въвеждащ панел и шест отделни пана, посветени на всяка от тези държави. От едната им страна са показани снимки и спомени на Серота от времето преди промяната, а от другата – текстове и кадри от първите години след падането на Берлинската стена.

Текстовете към изложбата са на английски език.

Едуард Серота е роден в Савана, Джорджия, през 1949 г. Като фотограф е работил за списание „Тайм“, „Гардиан“, „Вашингтон Поуст“, „Ройтерс“, „Обзървър“, „Ди Цайт“ и „Зюддойче Цайтунг“. Работил е като журналист за вестниците  „Вашингтон Поуст“, „Лос Анджелис Таймс“, „Чикаго Трибюн“, „Ха Арец“, „Ди Цайт“ и „Таблет“. Негови фотографии се намират в постоянните колекции на известни музеи в Северна Америка, Европа и Израел.

В периода 1991-1996 г. Серота издава три книги за живота на евреите от Централна Европа. Между 1997 и 1999 г. снима четири филма за „Ей Би Си Нюз Найтлайн“. През 2000 г. той основава Centropa.org – еврейски исторически институт, който работи в тясно сътрудничество със студио „Агитпроп“ от България и  с Българско фотографско сдружение. От 1988 г. Едуард Серота живее в Европа – първо в Будапеща и Берлин, а от 1997 г. насам във Виена.

Изложбата ще бъде представена в София от Centropa.org в партньорство с Българското фотографско сдружение и Културния център на Софийски университет и с любезната подкрепа на Посолството на САЩ в България. Откриването ще се състои на 15 ноември от 18 ч. в централното фоайе на Ректората в присъствието на посланика на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа и ректора на Софийския университет проф. дфн. Анастас Герджиков.