28 ноември / Протест, революция и война: година след украинския Евромайдан – дискусия с участието на Татяна Журженко

Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София

с подкрепата на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство

и със съдействието на Културния център на Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Ви канят на

Протест, революция и война: година след украинския Евромайдан

Дискусия с участието на:

Том Джунс и Татяна Журженко

Откриване на поредицата:
„Гражданска практика за студенти и учители”

28 ноември, петък, 17:00 часа
Театрална зала „Алма Алтер”, Ректорат СУ

/на английски език/

Том Джунс е стипендиант на Института „Имре Кертеш“ в Йена. Той има докторат по история от Льовенския Католически Университет. Изследователските му интереси са свързани с история на Източна Европа, африканска история, история на Студената война, както и с младежки и студентски движения. Книгата му Student Politics in Communist Poland: Generations of Consent and Dissent е под печат (Lexington Books, 2015). В момента Джунс прави изследване върху студентските протестни движения в България и Украйна.

Татяна Журженко е директор на изследователската програма „Русия в глобалния диалог“ на Института по хуманитарни науки(IWM)във Виена.
Завършила е политическа икономия и философия в Университета в Харков, Украйна. През 1993 г. защитава докторат по социална философия. Между 1993 и 2010 г. Татяна Журженко е асистент и доцент в Харковския университет; съосновател и съпредседател на Харковския център за изследвания на пола. Между 2007 и 2012 г. получава стипендията Елизе Рихтер за изследване на политиките на паметта в Източна Европа, което провежда в департамента по политически науки на Университета във Виена. През 2012-2013 г. Татяна Журженко работи във Финландския център за изследвания на Русия и Източна Европа към университета в Хелзинки. Специализирала е в Харвард, Торонто и Лондон. Автор е на множество публикации върху политиките на пола и феминизма в Украйна, върху границите и граничните идентичности, както и върху политиките на паметта в Източна Европа. Последната й книга Borderlands into Bordered Lands: Geopolitics of Identity in Post-Soviet Ukraine, Stuttgard, 2010, печели наградата за най-добра книга на Американската асоциация за изследване на Украйна през 2010 г. и бронзовото отличие на Асоциацията за изследвания на граничните области през 2012 г.

 

Проектът „Гражданска практика за студенти и учители. Протестите след 2011 г” се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. www.eeagrants.org