55 ГОДИНИ ИСПАНСКА ФИЛОЛОГИЯ В СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

Катедрата по Испанска филология с единствена едноименна специалност в СУ „Св. Климент Охридски“ е основана през 1961 г. от проф. Тома Томов, изтъкнат български романист и ученик на Рамон Менендес Пидал, и неговата млада асистентка Емилия Ценкова, дългогодишен вдъхновяващ учител на поколения испанисти, които и днес я даряват с уважение и признателност. През 1992 г. се създава специалност „Португалска филология“ и така се променя името на катедрата – първоначално „Ибероромански филологии“, а впоследствие „Испанистика и португалистика“. Днес в катедрата работят осемнадесет щатни и множество хонорувани преподаватели, а наред с двете бакалавърски програми съществуват и четири магистърски: Приложна лингвистика, Семиотика, език и реклама (съвместно с ФЖМК), Устен превод и Ибероамериканистика. Преподавателите и студентите участват в образователни и научно-изследователски проекти; през последните години се разширява и сътрудничеството с други български и чуждестранни университети. Възпитаниците на специалността, над 1500 към днешна дата, намират разнообразна и сериозна реализация като преподаватели по испански език, преводачи, учени, но също и в държавната администрация, дипломацията, медиите.

Специалността разполага с Аула Сервантес, с функциониращ Испаноезичен център и богата библиотека – щедро дарение от правителството на Кралство Испания, като признание за качествата и постиженията на българските испанисти. Постоянно разрастващият се фонд включва художествена и научна литература, периодика, учебници и учебни помагала, филми и други материали.

Събитията, включени в празничната програма по повод 55-годишнината от основаването на специалност Испанска филология в СУ, се реализират с подкрепата на Културния център на СУ, Посолство на Кралство Испания, Институт Сервантес, Театър-лаборатория „Алма Алтер“ и Фондация „Луксуриа Еуропае“.


МЕЖДУНАРОДЕН СИМПОЗИУМ

ЕЗИКЪТ И ЛИТЕРАТУРАТА – СРЕЩИ, ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА, ВЛИЯНИЯ

26 – 28 октомври 2016

Нова конферентна зала и Заседателни зали 1 и 2

Откриване: 26.Х. / 10:00 / Аула

ПЪЛНА ПРОГРАМА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА (pdf/es)

***

МОЯТА ИСПАНИЯ: ИЗЛОЖБА НА ВИОЛЕТА ГРИВИШКА-ТАНЕВА

(24 октомври – 9 ноември 2016) 

Галерия „Алма Матер”/ Северно крило, Ректорат на СУ

Откриване: 26.Х. / 19:00 часа

 exhibition_vg-01

В продължение на дълги години част от картините на Виолета Гривишка-Танева са свързани с Испания. Нейният интерес, породен от неколкократните й посещения там, е насочен както към пейзажите и природата, така и към културата на тази страна. Художничката се стреми да открие и пресъздаде онова характерно светоусещане и исторически насложили се духовни взаимовръзки, които сродяват народите на България и Испания.

В моята страна – казва Виолета Гривишка – ме вълнува богомилството като християнско учение, залегнало в знанията, нравствеността и добродетелността на всеки човек. В Испания почувствах и открих следи и паметници с подобна стойност. Следовниците на такива идеи са допринесли за европейското възраждане.

В изложбата „Моята Испания” са представени 35 картини на Виолета Гривишка-Танева, вдъхновени от и посветени на Испания.

Гривишка-Танева е родена в Плевен. През 1962 г. завършва Художествената академия в София, специалност Графика. От тогава до днес работи в областта на графиката, живописта, керамиката, екслибрисите, сценографията. Участвала е в множество международни изложби и форуми в Париж, Сао Паоло, Ню Йорк, Берлин, Банска Бистрица, Бразилия, Чехословакия (където получава награда за гравюра върху дърво), Япония, България. Има над тридесет самостоятелни изложби в страната и чужбина, сред които е и изложбата й за богомилите, състояла се в сградата на Народното събрание в София. В Испания самостоятелни нейни изложби са представяни в Мадрид, Хихон, Кастельон, Овиедо и други градове.

***

ТЕАТРАЛЕН СПЕКТАКЪЛ „ПУБЛИКАТА“

от ФЕДЕРИКО ГАРСИЯ ЛОРКА

Театър-лаборатория „Aлма Aлтер“

26.Х. / 18:00 / Театрална зала на СУ

Вход свободен!

Постановка: Николай Георгиев

Хореография: Петя Йосифова

Участват: Трупата на „Алма Алтер“

С подкрепата на: Катедра Испанистика, ФКНФ, Посолство на Испания в България и Институт Сервантес

„Публиката“ е спектакъл за човека и неговото огледало. Огледало, в което се оглежда – той, човекът. Запознава се със себе си, опознава себе си, потъва и се дави, търсейки възможност за живеене в настоящето. Режисьорът и Авторът, две кукли, влюбени една в друга, в битка – една срещу друга. За да спечелят единствения възможен трофей – публиката или да се отърват от нея.

Стойността на мига не е в неговото невъзможно овековечаване, а във възможността да бъде изживян, за да се осъществим в него и така да го превърнем в свое време, да бъде той нашето човешко време. Различно от времето в природата. Лорка ни предлага именно тази поетика на времето. Тя не изключва нито бъдещето, нито миналото, нито настоящето. Но само доколкото те съществуват в нас. Тук и сега.

***

КОНЦЕРТ „НОЩНА МУЗИКА ОТ УЛИЦИТЕ НА МАДРИД”

В рамките на музикален фестивал „Изкуството на барока“

28. Х. / 19:00 / Аула

Едгар Моро (22 г.) е носител на награди от конкурсите Чайковски и Ростропович. През 2015 г. записва първия си компактдиск с концерти за виолончело и струнни от Бокерини, Вивалди и Плати в партньорство с най-успешния в момента бароков оркестър в Европа – Ил Помо д’Оро. В програмата ще бъдат изпълнени и премиерни за България творби от Хасе, Телеман и Граупнер.

Солист:

Едгар Моро – виолончело (Франция)

Оркестър Il Pomo d’Oro в състав:

Зефира Вълова – цигулка

Алфия Бакиева – цигулка (Русия)

Джулио д’Алесио – виола (Италия)

Людовико Минази – виолончело (Италия)

Джанкарло де Френца – контрабас (Италия)

Максим Емеляничев – чембало, диригент (Русия)