8 април / Премиера на “КУЧЕТА” стихосбирка на Александър Байтошев

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски”

и

ИК Жанет 45
ви канят на премиерата на:

КУЧЕТА

стихосбирка на

Александър Байтошев

8 април 2015, 19:00 часа

Театралната зала, Ректорат, СУ

 

С участието на:

Екатерина Йосифова (редактор на книгата)

Владимир Сабоурин и Ани Бурова

 

За какви хора говорим, когато говорим за кучета? За какви кучета говорим, когато говорим за хора? Социално-политическото превръща биологията в метафизика. И обратното. Александър Байтошев е малословен. Неговото съчувствие към тези, които преди стотина години бихме нарекли „нищи”, не търпи прилагателни имена, не търпи опростяване. Днес нямаме неклиширан език за урбанистичните персонажи на разпада – и младият автор се престрашава да изобрети такъв език, въпреки невъзможността за комуникация. Стихотворенията му са смразяващи и крехки, загадъчни, открити към уязвимостта на хората, без лигав сантимент. Те не ни ухажват. Неподправеното съчувствие към изпадащите извън социалния борд носи на всички трезвост – равна на опиянението, което самите те изпитват в оскотяването си; между бедността, лудостта и самоунижението.

Марин Бодаков

Стихосбирка на Александър Байтошев „Кучета“ е издадена от ИК „Жанет-45“ в средата на декември 2014 г. Представянето ѝ в театрална зала „Алма Алтер” ще обхване  поетиката на книгата, но също така ще отпрати и към общата тема за съвременната българска литература.

Специално поканените гости на събитието – Екатерина Йосифова, Владимир Сабоурин и Ани Бурова –  ще се включат в разговор с автор и с публиката върху проблема за разминаването между поезията и живописта. Този въпрос, повдигнат още от Античността, стои с особена сила в творчеството на Александър Байтошев. Възможен ли е преносът на техники между отделните изкуства и какво означават успехите и неуспехите в един по-широк културен контекст?

 

Александър Байтошев ( р. 1983 г.) завършва Националната художествена гимназия за изящни изкуства „Илия Петров”. Дипломира се в специалностите „Изкуство и дизайн“, Technical College (Bath, England, 2001 г.), „Семиотика и педагогика на изобразителното изкуство”, СУ (2008 г.) и „Графичен дизайн”, НБУ (2011). Докторант е в специалност „Изобразително изкуство” в СУ . През 2006 г. заедно с поети и художници участва в създаването на Арт лаборатория „Николай Райнов”. Има една самостоятелна изложба „Едностайни преживявания“ (Галерия „Алма Матер”, 2014 г.). Автор е на две книги с поезия: „Прах и драскотини” (2012 г.) и „Кучета“ (2014).

kucheta Aleksandyr Baitoshev poster