Празничен Великденски концерт „СТАБАТ МАТЕР”

Културният център на СУ„Св. Климент Охридски”,

Бароково Трио „Афетуозо” и „Кварто Квартет”

представят:

Празничен Великденски концерт

СТАБАТ МАТЕР

/от Джовани Батиста Перголези/

 

 

Велики Четвъртък, 9 април 2015 г., 19.00 часа
Аула, Ректорат на СУ /Централна сграда/
Вход свободен

Софийският университет „Св. Климент Охридски” и тази година ще отбележи Светлия християнски празник с тържествен концерт в Аулата на Ректората - вече традиционно очаквано музикално събитие както за университетската общност, така и за жителите и гостите на столицата.

По покана на Културния център на СУ на 9 април, Велики четвъртък, изпълнители от два високопрофесионални камерни състава – Бароково трио „Афетуозо“ и „Кварто Квартет“ (носител на наградата Кристална Лира)– ще изпълнят цялостното произведение Стабат Матер от Джовани Батиста Перголези. Солисти ще бъдат Христина Василева, сопран, и Виолета Радомирска, мецосопран. Благодарение на любезната подкрепа на спомоществователя на събитието, г-н Алекс Нестор, публиката ще има възможност да посети концерта при вход свободен.

Stabat Mater” (1736 г.) е една от знаменитите религиозни творби на Перголези. Наричат я лебедовата песен на композитора, тъй като е написана в края на живота му (едва 26-годишен), специално за бдението на Разпети петък в чест на Дева Мария на Неаполитанското братство на рицарите на Сан Луиджи ди Палацо. Творбата на Перголези измества в службата едноименното произведение на друг голям италиански композитор, Алесандро Скарлати, писано девет години по-рано. Жан-Жак Русо определя въвеждащата част на произведението като „най-съвършения и въздействащ дует, композиран някога“.

 

С участието на:

 

Бароково трио „Афетуозо”

„Кварто Квартет”

Иван Пенчев, цигулка

Светлана Станчева, цигулка

Татяна Тодорова, виола

Димитър Тенчев, виолончело