ASYLUM СЪВРЕМЕННИ ИТАЛИАНСКИ АВТОРИ

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” и Асоциация „Архив-колекция „Киджи-Паняни” представят изложбата: ASYLUM. СЪВРЕМЕННИ ИТАЛИАНСКИ АВТОРИ (Селекция от „Архив-колекция „Киджи-Паняни”(Равена)

Съвместна изложба на: Даниеле Честари, Роберто Паняни, Паола Бабини, Мауро Бенданти и Киара Риги

Експозицията представя творби на петима съвременни италиански автори: Даниеле Честари, Роберто Паняни, Паола Бабини, Мауро Бенданти и Киара Риги, включени в рамките на „Asylum” – проект по идея на Деница Недкова („Архив-колекция „Киджи-Паняни”, гр. Равена) и осъществен в партньорство с Културния център на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Проектът „Asylum” цели да проблематизира свободата на творческия процес и позицията на автора в контекста на ограниченията, поставени върху изкуството както от институциите и гилдиите, така и от пазара. За тази цел експозицията се съсредоточава върху представянето на утвърдени съвременни творци съвместно с тепърва налагащи се талантливи автори, предоставяйки им едно своеобразно „убежище” в пространствата на галерия „Алма Матер” в Софийския университет.

Даниеле Честари /Daniele Cestari/ е роден през 1983 г. и завършва Архитектура и градоустройство през 2009 г. Обучението му оказва силно влияние върху артистичните му търсения, тъй като, самообразовал се в областта на живописта и фотографията, той предпочита да бъде определян като „архитект, който рисува”. Творбите му проблематизират и търсят истинския характер на градската среда, демонстрирайки както пленителната й динамика, наподобяваща тази на живо същество, така и отчуждението в града. Творби на Даниеле Честари са показвани на редица изложения, сред които Венецианското биенале (2011 г.) и Лондонския ААF.

Роберто Паняни /Roberto Pagnani/ е роден в Болоня през 1970 г., но живее и работи в Равена. Израства в семейство, свързано от поколения с артистичните среди, което му дава възможност за ранен контакт с творбите на значими автори от сферата на Информализма. Носител е на многобройни отличия за творбите си, представяни, както в Италия, така и на международната арт сцена. Негови произведения са включени в редица италиански и международни, публични и частни колекции. Определян е като един от големите наследници на италианското Informalе.

Паола Бабини /Paola Babini/е преподавател в Академиите за изящни изкуства в Болоня и в Равена. Академичните и артистичните ѝ занимания в областта на живописта биват обогатявани чрез употребата на други изразни средства като инсталации и фотография. Произведенията ѝ са свързани с концепцията за „чудо”, представено в съвместната употреба на различни материали. В настоящата експозиция Паола Бабини участва с mixmedia инсталации без ограничения на материали и техники.

Мауро Бенданди /Mauro Bendandi/е роден през 1973 г. в Равена. Занимава се както с живопис, така и с графичен дизайн. Въпреки че творчески се формира в контекста на естетическите движения от края на XX в., той успява да изгради собствен оригинален стил, в който са видими допирните точки с Arte Povera, Информализма, Nouveau réalisme и Американския поп арт. Творбите му са селектирани в множество конкурси за живопис. Участва в многобройни изложби в публични и частни галерии в Италия.

Киара Риги /Chiara Righi/ e най-младият от представените автори – родена през 1987 г. в Модена, завършва Академията за изящни изкуства в Болоня, като вече има отличия от няколко конкурса в областта на живописта. Зад гърба си има една самостоятелна изложба (Торино, 2012) и две съвместни. В творчеството си се съсредоточава върху темата за травмата от изоставянето.