ДАЛИ ПАНДЕМИЯТА ПРЕНАПИСА ГРАНИЦАТА НА ПРАВАТА?

Панелна онлайн дискусия, организирана от БОЛД (Българска общност за либерална демокрация) и Културния център на Софийския университет на живо във Фейсбук

Зелените сертификати, въведени в много страни като част от мерките за ограничаване на Ковид-19, са предмет на разгорещени спорове. Обществото, включително в България, е разделено между привърженици и противници, а съществена част от каузата на противниците е, че „ковид паспортите“ нарушават правата ни и унищожават индивидуалните свободи, без които няма демокрация. По подобен начин са разделени мненията и за маските, задължителните ваксинации и други противопандемични мерки.

Като принос към обществения дебат, БОЛД и Културният център при Софийски университет „Св. Климент Охридски“ организират панелна дискусия на тема „Дали пандемията пренаписа границата на правата?“ Ще поставим този въпрос в контекста на теорията и практиката на юридическата наука и философията, свързани с правата на човека. Но понеже самото право се формира и прилага под влияние на променящи се основни ценности, ще разгледаме и културния и политически контекст в сегашния момент на пандемията, в който преживяваме ограниченията на нашите права. Дали трябва да преосмислим своите понятия и да поставим по различен начин границата между права и свободи от една страна, сигурност, отговорност и грижа за общественото здраве от друга? Какво включва „правото на живот“ и какво значи в него самата дума „живот“ – дали просто биологическо съществуване или това понятие обхваща неизбежното социално качество на живота?

Като либерално мислещи хора ние ценим индивидуалната свобода. Къде тогава искаме да преминава границата между нея и свободата на другите? А границата между свободата и други ценности като живота, здравето, икономическото развитие? Превръщат ли се неваксинираните в едно потиснато и обезправено малцинство? Оправдани ли са задължителните ваксини? Има ли условия или критерии, при които различните форми на здравен контрол са приемливи, и кои са те? Има ли дискриминация при въвеждането на ограничителните мерки? Застрашена ли е либералната демокрация заради ковид мерките?

Настоящата дискусия е продължение на дискусията „Права и извънредно положение“, която Културният център на Софийския университет проведе в началото на пандемията, още през април 2020, и която е документирана в бр. 19 на сп. „Пирон“ – „Извънредната 2020“.

Участници:

Антоний Тодоров, политолог, НБУ – модератор

Александър Кьосев, културолог, Културен център на СУ  –  Могат ли да се съвместят правата и грижите?

Здравка Калайджиева, бивша съдия в Европейския съд по правата на човека  – Задължителните ваксинации срещу ковид и човешките права

Красимир Кънев, председател на български хелзински комитет – Зелените сертификати и позитивните задължения на държавата в ковид пандемията

Димитрина Петрова, директорка на БОЛД – Дискриминация ли са зелените сертификати?

Стилян Йотов, философ, СУ – Знаем ли как (трябва) да се отнасяме към особено уязвимите групи?

Тодор Христов, литературовед, СУ – Права и управление на рискове

Дискусията ще се проведе онлайн чрез Zoom на 31 януари 2022 г. от 18:00 и ще се излъчва пряко по фейсбук. Моля регистрирайте се за участие ТУК.

*Изображение: Hokyoung Kim