ET MISERICORDIA TUA Бароково трио „АФЕТУОЗО”

ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ В СТРАСТНАТА СЕДМИЦА

Христина Василева, сопран

Виолета Радомирска, мецосопран

Ивайло Донков, тенор

Димитър Маринкев, флейта

Борис Радилов, виолончело

Йосиф Герджиков, клавесин/пиано

В програмата:

Арии от „Матеус Пасион” и „Йоханес Пасион” от Й. С. Бах (1685–1750);

Откъси от химна „Стабат Матер” от Джовани Батиста Перголези (1710-1725);

Арии от оратория „Месия” от Георг Ф. Хендел (1685–1759);

Арии и инструментални произведения от Волфганг А. Моцарт (1756-1791)     

По покана на Културния център на Софийския университет, солистите от Бароковия състав „Афетуозо” и техни колеги-музиканти с многобройни изяви по световните концертни сцени  се събират заедно в Страстната седмица преди Великден, за да изпълнят специално за софийската публика ораториална пасионна програма из произведенията на Бах, Хендел, Перголези и Моцарт.

Виолета Радомирска (мецосопран) пристига от Швейцария, Димитър Маринкев (барокова флейта) идва от Германия, Борис Радилов (виолончело) – от Скопие, а от България се присъединяват Христина Василева (сопран) и Ивайло Донков (тенор). Маестро Йосиф Герджиков (диригент и композитор, председател на Хенделовото общество в България) ще ръководи състава.

На 16 април, сряда, в тържествената аула на Университета ще прозвучат арии от „Йоханес Пасион” и „Матеус Пасион” от Бах, арии от оратория „Месия” от Хендел, части от „Stabat Mater” от Перголези, откъси от ораториални и инструментални творби от Моцарт.

И така, с музика ще се понесе посланието на Св. Апостол Павел до римляните:

Ако Бог е за нас, кой ще е против нас? Оня, Който и собствения Си Син не пощади, а Го отдаде за всички ни, как няма да ни подари с Него и всичко?”

                 (Гл. VIII, 31-34)

Традиционният спонсор на Бароковия състав „Афетуозо”,„Средногорие Мед Индустриален Клъстер”, ще допринесе за тържествената атмосфера с по чаша шампанско за публиката в антракта на концерта.

Бароково трио „Афетуозо” е българска музикална формация, в която участват авторитетни и обичани солисти на камерна и ораториална музика в страната. От 2009 г. досега „Афетуозо” реализира множество програми в София и страната, сред които: празничен концерт преди Рождество Let the Bright Seraphim; концерт с френска музика Открадната целувка, Френски културен институт; барокова музика Музика Антика в Музикален център „Борис Христов”; Хендел и Моцарт за влюбени, участия в Международния фестивал на изкуствата „Перперикон”, гр. Кърджали; концертен цикъл Поезия и музика днес под патронажа на Американското посолство в България: Пауза в радостта – с поезията на Емили Дикинсън, Звукът на мрака – с поезията на Едгар Алън По и др.

Christina_Vassileva_1

 Христина Василева, сопран

Христина Василева, солист на трио „Афетуозо”, започва музикалното си образование като хорист в хора на Народната библиотека в София „Морфова – Прокопова”, а по-късно става изпълнител в камерен хор „Васил Арнаудов”.

Учи класическо пеене от 1993 г. Нейни учители са Роза Митова, Ирина Щиглич, при която завършва майсторски клас „Бах и неговото време”. От 2009 г. работи с Людмила Герова – водеща певица и педагог по камерна и художествена вокална музика и диригент на Камерна капела „Полифония”. Ползотворното ѝ сътрудничество с Маестро Йосиф Герджиков, диригент, пианист, основател на Хенделовото общество в България, дава своите творчески резултати в съвместните им концерти. През пролетта на 2013 г. Христина работи със световноизвестната българска певица Красимира Стоянова в Мюнхен. Вече две поредни години Христина Василева участва в празничния концерт по случай 24 май със Софийската филхармония на сцената на Зала България. Дебютирала е и на сцената на най-големия Моцартов фестивал в България – в гр. Правец, който традиционно се провежда през м. август.

Христина е магистър по Културология, СУ „Св. Климент Охридски”, специализира Връзки с обществеността.

♦ ♦ ♦ ♦

Violetta_Radomirska_2

Виолета Радомирска, мецосопран

Виолета Радомирска завършва Държавната музикална академия, а от 1996 г. е ученичка на Александрина Милчева, мецосопрано. В периода 1999 – 2001 г. Виолета е член на интернационалното оперно студио в Цюрих, през 2002 г. получава наградата “Le Prix Europeen d’encouragement” от Европейската фондация за култура, която ежегогно награждава 10 отличили се млади музиканти от цяла Европа. В Операта в Цюрих е участвала в редица продукции като: Саломе, Слай, Любопитните Дами, Ернани, Риголето, Хубавата Елена; пяла е под диригентството на Николаус Харнонкур, Нело Санти, Валери Гергиев, Марчело Виоти, Уилиам Кристи и др.

През 2002-2006 Радомирска е част от трупата в операта в Люцерн, където участва в Кармен, Вълшебната флейта, Армида, Прилепът, Дидона и Еней и множество концерти. През 2014 г. участва е редица концерти, сред които Стабат Матер (Перголези), Въоръженият човек (Карл Дженкинс), Стабат Матер (Карл Дженкинс), Моцарт Реквием – в Швейцария. През юни 2002 г. участва като алт в изпълнението на Стабат Матер от Шимановски в Милано с оркестъра на RAI под диригентството на Арнолд Босман. През 2012 г. участва в записването на диск на операта Le donne Curiose от Ermano Wolf Ferrari с Радиооркестъра на Мюнхен. От 2004 Виолета Радомирска е част от трупата на Операта в Бил (Щвейцария), където изпълнява множество централни мецосопранови роли: в Пепеляшка, Сватбата на Фигаро, Атлантическият кайзер, Монтеки и Капулети, Милосърдието на Тит, Севилският Бръснар, Орфей и Евридика, Риналдо, Орландо, Вилхелм Тел, Отело- Росини, Танкреди, Така правят всички, Италианката в Алжир, Дон Жуан, Хубавата Елена, Идоменей, Прилепът и др.

 ♦ ♦ ♦ ♦

Ivailo_Donkov

Ивайло Донков, тенор

Ивайло Донков, е роден през 1985 г. в град Варна. През периода 1991-2002 г. е възпитаник на училището за незрящи „Проф. Иван Шишманов” в родния си град, а средното си образование, както и допълнителна музикална квалификация получава в Националното училище по  изкуствата „Добри Христов”, град Варна, със специалност Класическо пеене. Завършва Националната музикална академия в София, специалност Класическо пеене, в класа на проф. Благовеста Карнобатлова-Добрева. След завършването на магистърската си степен, постъпва в класа по Камерно пеене на проф. Благовеста Константинова, където е специализант понастоящем.

Ивайло Донков успешно съчетава обучението си в музикалното училище и в НМА „Проф. Панчо Владигеров” с активна концертна дейност. През 2008 г. участва в конкурса „Светослав Обретенов” в Провадия, където получава Трета награда. През септември 2010 г., заедно със сопраното Миглена Павлова, са удостоени с Първа награда и „Специална награда за барокова и ренесансова музика” в категория Ансамблово класическо пеене, втора възрастова група, на конкурса „Надежди, таланти, майстори”, гр. Добрич. Ивайло спечели телевизионния конкурс „Гласът на България” за 2013 г.

От втората половина на 2008 г. Ивайло Донков усилено се занимава с изучаването и интерпретацията на барокова и старинна музика със съдействието на органиста Янко Маринов. Уникалният гласов тембър, който притежава Ивайло Донков, е особено подходящ за изпълнение на старинна музика. Овладяването на специфичната техника на пеене от младия певец е заявка за многообещаваща кариера в областта на бароковата музика.

♦ ♦ ♦ ♦

Dimiter_Marinkev

Димитър Маринкев, флейта

Димитър Маринкев е един от основателите на бароков ансамбъл „Афетуозо”. Димитър участва в много български и международни оркестри и ансамбли, сред които Кьолнски камерен ансамбъл, Софийската филхармония, оркестрите на Класик ФМ, Българското национално радио и  Нов симфоничен оркестър. От 2005 г. е художествен директор на Мартенския бароков фестивал в София.

Димитър завършва флейта в класа на проф. Г. Спасов в ДМА, София. Специализира блокфлейта в класа на Мариолайн ван Роон в консерваторията на гр. Енсхеде, Холандия. В Амстердамската консерватория „Свелинк” учи флейта траверсо в класа на Джед Венц, след което продължава обучението си при проф. Конрад Хюнтелер в град Мюнстер. През 2003 г. специализира барокова камерна музика при проф. Циперлинг в Кьолнската консерватория. Следва модерна флейта при Карола Лихт в Академия „Месиен” и проф. Роберт Уин в Кьолн, като води семинари по барокова интерпретация в неговия клас. Участва в редица барокови формации като Ансамбъл BWV в Енсхеде, Бароковият оркестър в Гронинген, Бароков ансамбъл Хамбург. Концертирал е в Европа, Азия и Австралия като постоянен член на Кьолнския камерен ансамбъл.

♦ ♦ ♦ ♦

Joseph_Gerdzhikov

Йосиф Герджиков, клавесин/пиано

Маестро Йосиф Герджиков е диригент и музикален педагог, композитор, преподавател в Нов български университет, специалист в областта на европейската ренесансова и барокова музика, както и в областта на православната и католическа църковна музика. Завършва дирижиране в ДМА „Панчо Владигеров” при проф. Лилия Гюлева и проф. Васил Казанджиев. Основател е на Хенделовото общество в България (1991 г.). От 1997 г. работи с ансамбъл „Български гласове”, реализирайки многобройни турнета с българска и руска православна музика в Белгия, Франция, Германия, Холандия, Австрия и др. От 1998 г. е музикален ръководител и диригент на формация „Юлангело”.

Организира и изпълнява барокови монументални произведения: меси от Моцарт и Бетовен, кантати и оди от Хенри Пърсел, „Месия” от Хендел, „Матеус Пасион” от Бах, камерни опери от Пърсел и Моцарт. Носител е на международни и национални отличия и награди.