GOLOGAN – UNPLUGGED

Етно-рок пърформанс и дискусия

„Гологан” е българска група за етно-рок. Търсейки своето звучене между два свята, музикантите от „Гологан” използват както съвременни инструменти – електрическа китара, бас китара, барабани, така и традиционните – кавал, тамбура, тарамбука, двоянка и др. Целта на това смесване на древно и съвременно не е просто да се провокират слушателите като се поставят инструментите в необичайно за тях обкръжение, а да се осъществи истински контакт между начините на звукоизвличане от различни епохи. Музикантите се опитват да придадат на космополитната рок култура специфично локално звучене, като по този начин се стремят да обновят музикалната традиция. Те изхождат от идеята за синтетичния тип творец, който не ограничава себеизявата си само в едно изкуство, а се стреми към цялостно артистично вписване в света.

Освен музиканти, участниците в групата са и поети.

Целта на експеримента „Гологан” е да се прекрачи границата на поезията като се навлезе в територията на музиката. Текстовете, които музикантите интерпретират са както авторски, така и фолклорни (включително и на основата на градските легенди) Част от текстовете на композициите на „Гологан” са на английски език. Така групата се стреми да покаже, че не желае да се затваря само в границите на родната традиция. (www.myspace.com/gologanmusic)

Провокиран от „експеримента Гологан”, Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” подготви специална програма за гостите си на музикалната етно-рок вечер:

Първа част – музикално изпълнение на Анджела Родел и Иван Христов:

  • „Pretty Polly” („Хубавата Поли”) – по мотиви от американска народна песен
  • „Гойко, юначе” – по мотиви от българска народна песен (пиринска)
  • „Невесто, Марудо” – по мотиви от българска народна песен (родопска)
  • „Коледарска импресия” – по мотиви от няколко народни песни

Втора част – музикално изпълнение на Анджела Родел, Петър Чухов и Иван Христов:

  • „Пиринска песен” – по мотиви от българска народна песен (пиринска)
  • „Кавал реге” – авторска песен, текст народен
  • „Кафе 2” – авторска песен, текст народен
  • Американска ръченица – смесица от американски и български фолклор

Трета част – Дискусия: „Етно-рока и популярната музика в България”

Водещ: доц. д-р. Венцислав Димов; участници: членовете на „Гологан”, музиковедът Илия Граматиков, културологът доц. д-р. Александър Кьосев.

Темите, които ще се обсъждат:

Що е етно-музика? Селски и градски фолклор, регионална и локална музика в традиционната култура. Рокът като космополитна и локална култура,  глобализъм и комерсиализъм.  Що е етно-рок – алтернатива ли е на рока или се допълват? Хибридните жанрове днес. Какво е мястото на етно-рока в доминираната от поп-фолк /или чалга?/ българска популярна музика? Национализъм, балканизъм, поп-фолк, етно-музика… Възможен ли е не-националистичен етно-рок?