Що е то дизайнер и има ли той почва у нас?

Дискусия за предизвикателствата на творческия процес в различните направления на дизайна и защо е трудно на дизайнера да обясни какво точно прави.

Образователна платформа Know-How Show-How стартира серия събития, обединени от заглавието „Know-How Show-How – общност“, които целят да съберат дизайн общността в България и да повдигнат важни за средата въпроси, за които рядко се говори открито. Разговорите ще бъдат организирани около теми като дефиниране на дизайн професиите, ценообразуване, авторско право и съавторство, етика на комуникация с клиенти и колеги, работа на свободна практика или в агенция.

Културният център ще е домакин на първото от поредицата събития, посветено на темата за дефинирането на отделните дизайн професии. Терминът „дизайн“ е обединяващ за отделните направления, но отпред могат да стоят много различни думи – „графичен“, „индустриален“, „интериорен“, „моден“, „включващ“ и още много други. Какво ги обединява, какво ги разделя и как различните дизайнери може да се учат от процеса на своите колеги – това са част от въпросите, които ще се дискутират от участниците:

Петър Захаринов, DiFOLD (продуктов дизайн)
Рада Дичева, Tochka & Tochka (съвременна керамика и дизайн)
Ивелина Гаджева, Design for All Bulgaria Foundation (включващ дизайн)
Александър Гергинов (моден дизайн)
Денислав Големанов (графичен дизайн)
Мария Стайнова, Lusio Architects (архитектура)

Модератори на разговора ще бъдат Филип Бояджиев и Дима Стефанова от Know-How Show-How.

Събитието ще се предава онлайн на страницата на @Know-How Show-How във Fаcebook и в Youtube. Всички събития от програмата на „Know-How Show-How общност“ ще включват жестов превод в реално време и адаптирано съдържание за хора с нарушено зрение.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.