KNOW-HOW / SHOW-HOW

Фондация KnowHow (Амстердам),  Фондация „Бюро култура” (София) и Културният център на Софийски университет ви канят на публични лекции в рамките на

Международна лятна академия за креативно мислене и дизайн процеси

Утвърдени дизайнери и преподаватели споделят опит и методологии как да развием добрите хрумвания в успешни творчески проекти.

Know-How/Show-How e международна лятна академия за креативно мислене и дизайн процеси, чието второ издание предстои през месец юли в София. Академията събира специалисти, професионалисти в областта на творческите индустрии, студенти и личности с желание да развият своите креативни възможности, които заедно ще се запознаят с нови и ефективни методи, стимулиращи развитието на индивидуалния творчески потенциал и инициативност.

В рамките на две работни седмици – от 11 до 22 юли 2016 г. – чуждестранни и български ментори ще проведат петдневни творчески работилници с предварително подбрани чрез отворена покана участници. Водещата тема на Академията тази година е “RE-connect и ще постави фокуса върху експеримента и взаимодействието с обектите, моделиращи нашата култура. Ще се изследва както миналото, под формата на различни артефакти, така и настоящето. Ще се търсят комбинации между съвременни техники и инструменти и забравени занаятчийски практики. Участниците ще работят с фондовете на Музея за история на София и на Етнографския музей, като ще имат възможност да се запознаят и с практикуващи майстори и експерти.11231903_1608811772741310_8326829100752318432_n

Освен работилниците и теоретичната програма, организаторите подготвят еднодневен форум с вход свободен, с участието на специално поканени лектори: световноизвестните графични дизайнери Linda van Deursen (Studio Mevis & Van Deursen, NL) и Jurgen Bey (Studio Makking & Bey, NL), и куратора и изследовател Clémentine Deliss (De), които ще споделят своя опит в работата си с музеи и други културни институции. Публичните събития ще се провеждат в различни столични локации – ателиетата на НХА, Галерия Академия, Театралната зала на СУ и Работилница Трансформатори. Професионалисти и студенти от сферата на графичния дизайн и близки до него дисциплини като фотография, илюстрация, издателска дейност, реклама, изпълнителски изкуства, архитектура, литература, продуктов дизайн, теоретични дисциплини, но така също и всеки, който има дори любителски интерес към тези области ще има възможност да чуе и участва в обсъжданията.

ПЪЛНАТА ПРОГРАМА НА ПУБЛИЧНИТЕ СЪБИТИЯ 

Събития в Театралната зала на Софийския университет:

12 юли (вторник)

19.00 часа – Публична лекция на Заския вон Дримелен & Маргрет Свертц 

Модният дизайнер Saskia van Drimmelen и театралният режисьор Margreet Sweerts са създатели на холандския моден колектив Painted. Двете развиват и популяризират модата като често размиват границите между нея и артистичния пърформанс, а всяка тяхна дреха има свой собствен характер и стойност. В своите уъркшопи двете артистки споделят техники и нови методи за взаимодействие с традиционните занаяти, а резултатите от тях са показвани в множество проекти и изложби. Вярвайки в силата на сътрудничеството, Painted създават дрехи, в които са обединени почерците на различни творци, като този начин на работа е вдъхновен от процеса на изработка на традиционната българска носия, в който всяко поколение добавя своя личен елемент към семейната одежда и така в резултат се получава облекло, носещо натрупани пластове във времето.

* Резултатите от уъркшопа на Painted в София ще бъдат представени  на 15 юли, петък, 18.00 часа в Музея за История на София.

19.40 часа – Публична лекция на доц. д-р Светла Ракшиева (Институт по етнология и фолклористика към БАН)

„Облеклото като знак. Семантика на българския традиционен костюм” 

Доц. д-р Светла Ракшиева е експерт в областта на орнаментиката и символиката в българската фолклорна култура, в която е кодиран един изключително богат и сложен визуален език. В своята лекция тя ще представи различни детайли от българския фолклорен костюм и принадлежащите към него аксесоари – всеки носещ свое уникално послание отвъд времето и пространството. Традиционната българска носия не е била само дреха, а подвижна знакова система, в която са закодирани половата, възрастовата и социалната принадлежност на нейния преносител; в нея по много фин и красив начин присъства историята и характерните особености на етноса, на региона или на дадена социална система. Лекцията на доц. Ракшиева ни обещава съвременен разказ за един магичен език, важна част от българската култура, която има своето място и днес.

20.10 часа – Прожекция на откъси от документалния филм

„Боб Дилън: търся път към дома“, реж. Мартин Скорсезе

/На английски език без български субтитри/


16 юли (събота), 12.00 – 18.00 часа

Форум „RE:Connect / Object in context

FACEBOOK EVENT

12.00 – 12.30 часа – Регистрация

12:30 часа – Въведение от модераторите Адриана Андреева и Бояна Гяурова (Студио Комплект)

12:40 часа – Публична лекция на д-р Иглика Мишкова (Етнографски музей, БАН)

„В очакване на музейна революция!?Българският музей в годините на постсоциализма”

Иглика Мишкова е доктор по музеология и уредник в Националния етнографски музей при БАН. Завършва е специалност История в Софийския университет, по-късно прави специализация в областта на история на Византия и балканските народи. Автор на публикации в сферата на етнологията и музеологията, куратор на множество експозиции. В своята презентация тя ще направи критичен анализ на функциите на българските музеи в годините на постсоциализма – събирателската им работа, експозициите с техните интерпретации и комуникационните процеси с публиката. Ще разгледа тяхното развитие и състояние на фона на европейската музейна среда днес.

13:00 часа – Публична лекция на Линда вон Дюрсен (Студио Mevis & Van Deursen, Холандия)

„1, 2, 3 идентичности“

Линда вон Дюрсен е един от утвърдените холандски графични дизайнери, известна със своите иновативни авторски проекти за културни организации. Тя изиграва важна роля за развитието на холандския графичен дизайн, утвърждавайки ролята на дизайнера не като изпълнител на поръчки, а концептуалист и участник в творческите процеси. Като дългогодишен декан на катедра „Графичен дизайн” (2001-2014) в Академията за изкуства и дизайн „Херит Ритвелд” (Амстердам) и преподавател в Училището по изкуства към Университета Йеил (САЩ), тя оказва голямо влияние върху развитието на цели поколения графични дизайнери.

Като партньор в студиото за дизайн Mevis & van Deursen тя участва в разработването на множество визуални идентичности за арт иснтитуции, сред които Музея Boijmans van Beuningen (Ротердам), Stedelijk Museum (Амстердам), Музея за съвременно изкуство в Чикаго и други. В момента работи за тазгодишното издание на documenta 14, което ще се проведе и в Атина. По време на своята презентация Линда ще разкаже за графичните идентичности и процесите на работа с изброените музеи.

13:45 часа – Публична лекция на д-р Клементин Делис (независим куратор, изкуства и антропология, Великобритания)

„Да работиш с колекции от миналото и да създадеш дизайн от бъдещето”

Д-р Клементин Делис е независим куратор в областта на изкуствата и антропологията, в периода 2010-2015 год. е директор на Етнографския музей Weltkulturen Museum във Франкфурт, който притежава богата колекция от етнографски артефакти от различни континенти – Океания, Африка, Югоизточна Азия, Северна, Централна и Южна Америка.

Като директор на музея, д-р Делис се заема с тежката задача да намери подходящ начин тези колекции от колониални артефакти да бъдат представени в съвременния постколониален контекст. В резултат тя стартира резидентската програма за артисти и изследователи Weltkulturen Labor, по време на която участниците в програмата получават достъп до различни обекти във фондовете на музея и възможност да представят своите творчески интерпретации чрез временни изложби в специално създадено за тази цел пространство – т.нар. Зелена стая, лаборатория за представяне и събития. 

14:30 часа – Кафе пауза

15:00  часа – Публична лекция на Юрген Бей (студио Makking&Bey, директор на Sandberg Institute, Холандия)

„Да се изправим лице в лице с наследството”

Юрген Бей е един от най-утвърдените съвременни холандски дизайнери. Заедно с архитекта Rianne Makkink развива студиото Makking&Bey, което работи по проекти в различни сфери – проекти в публични пространства, продуктов дизайн, архитектура, изложбен дизайн и др. В момента ръководи Института Sandberg в Амстердам (Магистърска програма към Академия Gerrit Rietveld, Амстердам) и преподава в Nieuwe Instituut Rotterdam.

В своята презентация той ще постави много въпроси, свързани с нашето общо наследство. Ако светът е отворен и всичко е възможно, означава ли това, че ще трябва да следваме икономиката, или че ще можем да пътуваме, за да пренасяме познанието у дома и така да създадем паралелни светове, които няма нужда да живеят в едно и също време, в един и същ времеви отрязък? Достъпност до познанието не означава да го притежаваме, а да намерим начини да го споделяме и да популяризираме различните гледни точки. Всъщност, кой притежава историята, има ли някой запазени права върху наследството?

15:45 часа – Презентация на Релджа Бобич (Координатор Образователна програма, платформа Нова искра,  Сърбия)

„Проект Folkk”

Релджа Бобич е отговорник за образователните инициативи на инкубатора за дизайн Нова искра (Белград). В рамките на презентацията си във форума тя ще разкаже за Проекта Folkk – инициатива, целяща да свърже млади дизайнери от Сърбия и Балканите с практикуващи занаятчии и майстори. В резултат от взаимодействието между всички тях се ражда серия нови дизайн продукти, комбиниращи съвременни и традиционни техники на изработка. Те са изработени от естествени материали и минимализирано количество отпадъци при производствените процеси. Релджа ще коментира наблюденията си процеса на свързване между различните поколения, какви са предизвикателствата пред подобен проект и добавената стойност на подобни инициативи.

16:15 – 17:30 часа – Дискусия с всички презентатори и участници

19:00 часа – Networking drinks & talks @Swimming pool projects

(бул. Цар Освободител 10, ет. 5, вход срещу Руската църква)

 

Академията се реализира с подкрепата на Stimulerings Creative Industries Fund, The Netherlands.

Проектът е финансиран от Столична Програма „Култура“ на Столична община за 2016 година.

Публичната програма на Know-How/Show-How ще се проведе с подкрепата на Програма „Европа” на Столична община за 2016г. Реализира се и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, Програма „Мобилност“.

Официален партньор на публичната лекционна програма: Културен център на Софийския университет.