Какво (не) искаме да поставим на фокус

Ако по пътя от работното място към вкъщи искате да видите приятел, да посетите любим бар, да минете по различен маршрут, да се изгубите или просто да се заслушате в чужд разговор, то по всяка вероятност имате одобрението на един от големите улични фотографи на ХХ век.

Снимките на Ара Гюлер (1928 – 2018), част от изложбата „Истанбул“ в галерия „Синтезис“ (до 25 януари), са свидетелство за един Истанбул преди огромната му урбанистична експанзия с първите години на XXI век, но и за мегаполиса като място, което намира вътрешна логика и устойчивост.

Лицата и улиците, запаметени от Гюлер, напомнят, че един голям град може да е хаотичен, шумен, а разширяването му трябва да оставя и достатъчно пространство за случайни срещи, за откривателство, споделено усещане за удоволствие, вместо бързо прибиране вкъщи по залез. Градът все по-малко е истински за хората, затова и Истанбул на Ара Гюлер е изчезващ свят: той преизгражда ХХ век в Истанбул като краде безвременните моменти въпреки турбулентната политическа природа на Турция. Една паралелна история на хората отвъд събитията, които ги връхлитат, история, в която арменските му корени са естествена част от цялото.

Този свят също така приканва не само към разглеждане, но допълване. Фотографията на Гюлер като че ли може да бъде комбинирана и с меланхоличната поезия на турския поет Енис Батур, издаван у нас от Издателство за поезия „ДA“. И при Гюлер, и при Батур образите обитават свят, който е пренаселен, но в който като че ли никога не биха се разминали. В „Абсолютният миг“, Батур пише:

Прощавания запълват разпръснатите
в живота междуредия. Раздялата е друго:
надеждата, че след някое време ще се срещнете,
подремва в ъгъла. Прощаването е нещо съвършено
различно: сякаш се откъсва парче от тялото ни, в глъбините
на душата се намества една рана, която никога
няма да зарасне докрай…

Светът на Гюлер също така не е херметизиран. В снимките на рибари и на бита около брега той изненадващо улавя почти същите елементи и ъгли като арх. Николай Попов (1914–1973) в несебърската си серия, показан също в „Синтезис“ през 2019 г. Въпреки различните политически и културни реалности между България и Турция в тези снимки, правени през 50-те и 60-те, морето изведнъж става обединяващ фактор, който слива време, пространство, контекст.

1: Фотография от изложбата „Истанбул“ на Ара Гюлер в галерия „Синтезис“, снимка на автора
2: Изглед от „Персонална реалност“ в Софийски арсенал, снимка на автора

Какво би снимал Гюлер в момента? На философско ниво може би той щеше да намери паралели с мислите на германския изследовател, издател и колекционер Йоахим Шмид, според когото всичко около нас е вече твърде бъбриво. От близо 40 години Шмид работи с намерена фотография и индексира находките си чрез обемната си поредица от издания (artist’s books), които могат да се видят в изложбата „Библиотеката“ в Гьоте-институт (до 22 декември).

Кредото му Без нови снимки, докато не употребим всички стари“ подсказва и хумора, който може да забележим в книгите му, посветени на различни проявления на визуалното (или „визуалния боклук“) около нас: как се променят рекламите и потребителските ни навици, как туризмът променя местата, които промотира, колко близо сме до дистопия, в която сме постоянно следени, какво може да се случи на една улица като „Бродуей“ за 15 минути (намигване към Уорхол), как би изглеждала прозата на Уилям Бъроуз, ако я разбъркаме наново със собствената му cut-up техника. Казано иначе, може да разкодираме света и само с наличното до момента. Какъв е тогава смисълът от художествената или документалната фотография, въобще от новото?

Все пак „Документалната достоверност е призоваване на духове“, пише Петр Шпонка в поетичната част от груповата изложба „Персонална реалност“ в Софийски арсенал (до 14 януари).

В нея са фотографите Ванеса Лу, Владислав Лепоев (Ramble Rattle), Ивелин Пенчев – Ивича, Лиляна Караджова, Никола Дюлгяров, Станка Цонкова – Уша (участието на Шпонка за съжаление е само текстово, а най-бързият достъп до фотографията му остава оформлението на вече трудно намеримото българско издание на „Каквото ти принадлежи“ от Гарт Грийнуел). Шестимата автори тук, събрани от студио RadLab, са представени и от шест фотографски самиздата, в които експериментите им с различни техники на снимане, проявяване и отпечатване влизат в дори още по-добър синхрон.

Вероятно Йоахим Шмид не би имал нищо против тази изложба: тук фотографията е далеч от това да се превърне във „визуален боклук“, всеки процес в нея е вид рециклиране, манипулиране, възможна среща между химичното и психологическото, максимално далеч от създаването на „съдържание“. Не на последно място, „Персонална реалност“ е и възможност да видим на живо работата на фотографи, които дори и да са алтернатива на това, което обичайно виждаме в Instagram, все пак следим предимно там.

В месец, в който новините с негативен знак се натрупаха – от загубата на водещи обществени гласове у нас и в международен план, през все по-трудния за рационализиране неспирен поток на новини около войните в момента – търсих и какво с един замах би могло да обобщи този zeitgeist. Все пак, ако погледнем назад в креативния път на художник или фотограф, винаги ще направим мост между световните събития и работата му (дори и с риска да направим лоша услуга на автора така).

1: Валентина Шарра, изглед от изложбата „Органична формула“, галерия „Структура“, снимка на автора
2: Динко Стоев, изглед от изложбата „Живопис“, галерия „Райко Алексиев“, снимка на автора

Можем да го видим в темата за свръхконсумацията и възможните пътища встрани в работите на Невена Екимова и Айко Ямамото в „Не ти трябва синоптик, за да знаеш накъде духа вятърът“ в Credo Bonum. Или в наклонения кръст, който е един от обектите в „Органична формула“ на Валентина Шарра в „Структура“.

Може би най-пълнокръвно всички съвременни безпокойства намират място в иначе безвременната „Живопис“ на Динко Стоев в галерия „Райко Алексиев“ – изложба, която със сигурност заслужава истинско и пълноценно заглавие, което да постави сериите му в още по-отчетлива линия (дори и те често да говорят добре сами за себе си). В картините му червеното е сигнално и заплашително, в черното можеш да се потопиш, а синьото винаги носи едно особено и измамно успокоение – будиш се от кошмара, но живееш със знанието, че той някога ще се завърне.

А понякога това, което описва духа на времето, е нещо на пръв поглед скромно като провокация. Нещо, върху което може сами да добавим още един мисловен пласт и по някаква случайност, пъзелът да се нареди.

Отне известно време да открия „Нестабилен интериор“, инсталация на Людмила Миланова и Мина̀ Минов в Ларгото (до 22 декември), част от Art Affairs and Documents и със снимка на неравен ъгъл като единствена визуална отправка. В един момент бях убеден, че съм в правилната посока. Дори подозирах, че шумът на капки е индикация, че наближавам. Но вместо аудиодизайн, това се оказа просто огромна пукнатина в покрива, под която се беше формирала локва в дните след първия снеговалеж и от която можеха да се видят арматурните железа в конструкцията. С малко фантазия дори можех да си представя, че дупката има формата на територията на България. Почувствах се почти като героя на Дани де Вито в сериала Always Sunny in Philadelphia, който в момент, в който трябва да имитира колекционер на изкуство, харесва най-много климатика в галерията.

Реалното място на изложбата се оказа стая (т.нар. за случая „галерия Октопод“) до стълбите в подлеза, които водят до Министерски съвет. Ако надникнем, ще видим тресящо се пространство и светлина, един наистина „нестабилен интериор“. В такъв живеем и се опитваме да пазим равновесие, а това, че всички подминаваха и никой друг не надникваше в стаята, е обяснимо.

Все пак показването на изкуство в публични пространства остава изключително трудна задача (дори бихме могли да говорим за изгубване на изкуство в публични пространства), а кой как пази ценностната си гравитация е все още индивидуално, а не общо усилие. Ако решим да сме скептични – направо си е призоваване на духове.

 

Светослав Тодоров е журналист и редактор в областта на културата и изкуството на свободна практика, а текстовете му са излизали в „Капитал“, „Дневник“, ВИЖ и Boyscout. Кореспондент от България за чуждестранни издания, а встрани от писането – организатор на музикални събития. Автор на сборника с разкази „Хората, които заспиваха сами“ (2014), самиздата „Десет разговора“ (2017), аудиокнигата „Нищо няма да ти се случи“ (2020) и литературния пърформънс „Секунда, ще ти прочета нещо“ (2023).