Популизъм и полуобразование Публична лекция на проф. Красимир Стоянов

Що е „полуобразование“ и как подрива то либерално-демократичните ценности? Гост в следващото издание на „Бъдещето на либералната демокрация“ е проф. Красимир Стоянов, ръководител на катедрата по философия на образованието в Университет Айхщедт-Инголщадт (Германия).

Популизъм и полуобразование

В лекцията първоначално ще бъдат анализирани същностните черти на левия, но най-вече на десния популизъм като главната актуална заплаха за либералната демокрация. Основен източник на популизма е феномена, описан от Теодор Адорно като „полуобразование“. Полуобразованието води до интелектуална претенциозност, зад която се крие мислене в клишета и лозунги, получили се чрез тривиализиране и фрагментиране на сами по себе си смислени понятия. Механизмът на това тривиализиране и фрагментиране ще бъде онагледен с примера на понятието „идентичност“, което в последните години се превърна в ключов елемент на дясно-популистките и нео-фашистките идеологии.

За поредицата

Имат ли валидност старите ценности в серията от последователни кризи, които преживяваме – информационното пресищане, пост-истината, пандемията, реалната война в Украйна? „Бъдещето на либералната демокрация“ е серия публични лекции на Културния център на СУ, в които търсим отговорите на тези въпроси и дискутираме с видни политолози, юристи, историци и философи. Някои от гостите в първия семестър бяха доц. Огнян Минчев, гл. ас Ружа Смилова, професорите от Кингс Колидж Майкъл Гудман и Дейвид Джио, а през пролетта предстои да чуем пет нови лекции. Първите от тях са:

Събитията се провеждат в Огледалната зала (2 ет., Северно крило, Ректорат) от 18.30 ч. Модератор на пролетния цикъл е гл. ас. Ружа Смилова, катедра „Политология“, СУ. Записи от досегашните издания може да намерите тук: https://culturecenter-su.org/libdemix/

За лектора

Красимир Стоянов е професор и ръководител на катедра по философия на образованието в Университет Айхщедт-Инголщадт (Германия), както и съ-основател и ръководител на Института за философски изследвания на образованието в Мюнхен. Той е автор на многобройни публикации върху теории на справедливостта и образователна справедливост, демократично образование, нормативни и ценностни основания на либералната демокрация, социалнии патологии като тази на популизма. Последната му монография е “Education, Self-Consciousness and Social Action. Bildung as a Neo-Hegelian Concept” (Routledge 2018).