Лицата на науката: Астрофизиката среща културологията

2 ноември, 18.30 ч., Театрална зала

“Лицата на науката” – онлайн поредицата, в която учени от Софийския университет представят работата си за широка аудитория, ви кани на първото си събитие на живо пред публика. То ще срещне двама харизматични преподаватели от привидно различни краища на научния спектър.

Астрофизикът и популяризатор на науката доц. Владимир Божилов от катедра “Астрономия” на Физическия факултет ще разкаже за най-новото в областта на търсенето на екзопланети – планетите-близнаци на Земята. Културологът проф. Александър Кьосев от катедра “История и теория на културата” на Философския факултет ще говори за дългогодишното си изследване върху четенето – как се променя тази основна културна техника на Модерността в наши дни и дали дигиталната и визуална грамотност не изместват доброто старо четене?

Има ли задочен диалог между социалните и природните науки? Могат ли дълбините на културната история и мистериите на открития космос да станат еднакво достъпни за невъоръжено око? Заповядайте на 2 ноември от 18.30 ч. в Театралната зала на ректората (вход откъм бул. “Цар Освободител”). Всяка лекция ще бъде последвана от кратка дискусия, в която ще може да зададете вашите въпроси.

Залата има 80 места. Входът е свободен – регистрирайте се тук, ако искате да запазите своето място предварително. Лекциите ще бъдат заснети и ще започнат точно в 18.30 ч. А ето и какво ще чуете:

Eкзопланети: в търсене на планети-близнаци на Земята  |  доц. д-р Владимир Божилов, катедра „Астрономия“, Физически факултет

Вперили замечтан поглед към Космоса от нашата „бледа синя точица“, астрономите са открили хиляди нови светове около далечните звезди. Някои от тези т.нар. екзопланети са твърде различни от нашият дом, други може би ще бъдат идеален избор за космическите туристи на бъдещето. А някои може би крият тайната на произхода на живота. Как астрономите откриват екзопланети в Космоса и защо това е наистина важно за бъдещето на човечеството? Как български учени от Физическия факултет на Софийския университет участват в търсенето и изучаването на екзопланети?

Четенето: основна културна техника на модерната епоха | Проф. Александър Кьосев, катедра “История и теория на културата”

Как човекът е станал човек? Антрополозите ни учат, че началото е било, когато е започнал да усвоява природата: да пали огън, да борави с елементарни инструменти, да опитомява животни. Наричат тези действия, върху които се базира цивилизацията, „културни техники“. Създаването на знакови системи е една от най-важните от тях. Няма човешки свят без език, а на много от езиците се чете и пише. Дълго време обаче грамотността остава елитарна културна техника. Тя става масова и задължителна едва през 18 век, когато  „читателска революция“ и общуването с книгата се превръщат в незаобиколимо условие за социализация в Модерната епоха. Дали дигиталният обрат не променя тази ситуация? Как се променя  водещата културна техника на Модерността в наши дни? Ще четем ли романи, когато пътуваме към бъдещите екзопланети? Лекцията ще обсъди тези въпроси и ще обърне внимание на настоящото състояние на четенето в България.

За поредицата:

Лекциите ще бъдат излъчени в предстоящия сезон на “Лицата на науката”, която може да гледате в нашите онлайн канали в YouTube и Facebook.

В съботите на есенния семестър ще бъдат излъчени още:

Защо е важно как превеждаме? | Доц. Дария Карапеткова, катедра „Романистика“, Факултет по класически и нови филологии

Философският диалог | Проф. дфн Георги Каприев, катедра „История на философията“ и проф. дфн. Калин Янакиев, катедра „История и теория на културата“, Философски факултет

Травматичният проблем за разширяванията на Европейския съюз  | Проф. дсн Георги Димитров, Катедра „Европеистика“, Философски факултет

 

Back to top