Професорско каре Представяне на книга

Фондация „Комунитас“ и Културният център на Софийския университет ви канят на представянето на книгата „Професорско каре“ – сборник с емблематичните разговори между професорите Цочо Бояджиев, Калин Янакиев, Георги Каприев и Владимир Градев. Изданието включва 29 теми, под редакцията на Димитрина Чернева, с предговор от Тони Николов, а художественото оформление е на Надежда Олег Ляхова. Сред дискутираните въпроси са „Социалната мимикрия“, „Европа и нациите“, „Теодицеята“, „Радостта“, „Еросът“, „Болката“, „Истината“ и др.

Около една маса са събрани четирима съсредоточени мъже. Един от тях оповестява темата на предстоящия разговор, с което поставя началото на плодотворна дискусия. Следват гледните точки на четирима професори – Цочо Бояджиев, Калин Янакиев, Георги Каприев и Владимир Градев – любимци на поколения студенти, изтъкнати университетски преподаватели, известни не само с книгите си, но и с публичните си изяви. Участниците в този диалог като по конец строят аргументите си и блестящо спорят пред камерата – нагледен пример как може и трябва да се води днес философска дискусия. Непредубедено, нито само заради отстояването на своето мнение, което на всяка цена да се наложи на другия, а от съпричастност към истината, която се търси в спора, доколкото да бъдеш – означава да общуваш диалогично (Михаил Бахтин).

Убеден съм, че книжната версия на „Професорско каре“ е обречена на читателски успех… заради уникалната способност на четиримата автори да тъкат нишките на философския диалог в рамките на онази битийна „среща“, от която по думите на Мартин Бубер започва „истинския човешки живот, израстването на човечеството в нас“.

Тони Николов, из уводните думи към „Професорско каре“