Portable Elephant, E.U.E.R.P.I. и Weinberger / „АлаRма Pъn(K) Дjаз: СУниверситетски арт пространства” III

AlaRma Pun(k) Jazz  и Културният център на СУ

представят:

 „СУниверситетски арт-пространства”/ III издание

концерт на

Portable Elephant, E.U.E.R.P.I. (България)

и Weinberger (Австрия)

 

6 юни 2014, петък, 20:00 ч.

Театрална зала „Алма Алтер”

Ректорат на СУ

Вход свободен

 

Внимавайте! На 6 юни се очертава една наистина сюрреалистична вечер. Забравете всичко, което са ви казвали за жанровете в съвременната електронна и електроакустична музика, и „отворете съзнанието си” (ако цитираме Стивън Бърнстейн от „Seх Mob”, но без да довършваме крилатата му фраза…).

Portable Elephant (Русе) наричат себе си пост-нойз-пънк-джаз-кор група. Ние бихме могли да добавим още дузина кратки думички за некомерсиални течения в съвременната музика, но пак няма да обясним докрай какви са те. Налудничавият им музикален свят е сходен донякъде с този на групи като Oresund Space Collective, а пиесите им (един добър пример за instant composing, а дори и за instant composing pool) са точно толкова дълги, колкото е необходимо – от 10 минути до безкрайност. В музиката им има нещо призрачно – по онзи невидим, но същевременно натрапчив начин, по който „плешивите докторчета” от романа „Безсъние” на Стивън Кинг… присъстват. Тази музика, преминаваща между измеренията понякога с котешка, но понякога и със слонска стъпка, е твърде несвойствена за красивия им, но осакатен откъм авторска сцена дунавски град. Участвали са вече два пъти на „Аларма Пънк Джаз” – като подгряваща група на King Automatic от Voodoo Rhythm Records, а месец по-късно и заедно с Keira Is You. Миналата година откриха и фестивала Artmospheric. Двамата музиканти – Ангел Драганов и Калоян Иванов – имат и свои солови проекти, съответно Polygon Ring и T.F.S.L. (в момента населяващ още по-призрачни измерения), а заедно участват и в психеделик-рок триото KAP.

https://www.facebook.com/pages/Portable-Elephant/172285969595246
https://soundcloud.com/portable-elephant

Portable Elephant 4

 

E.U.E.R.P.I. (Трявна/Свищов) е китарен чил-нойз-фрий-джаз проект, също представян многократно в рамките на „Аларма Пънк ДжазЗвученето му е някъде на границата между „Пинк Флойд”, Мориконе, Gravemist и филмите на Дейвид Линч. Под това трудно за разтълкуване име се подвизава Мирян Колев, когото сме слушали и с групи като Rosenquarzexpress и Mazut, и в колаборация с блек-нойз-ембиънт дуото Teeth Of Divine. Той е един от най-активно пътуващите музиканти от българската некомерсиална сцена, комуто тази година предстоят няколко важни участия – от Беглика, та чак до северните части на Норвегия. Познавач на музиката на Джон Зорн и Мери Халворсон.

https://www.facebook.com/EUERPI
https://soundcloud.com/mirian-kolev

1798631_596481373756775_807574044_n

photo:Denitsa Argiropulos

Weinberger, познат още като Йоханес Лео Вайнбергер, ще бъде третото музикално изпълнение, което специално сме ви подготвили. Йоханес Лео е австрийски музикант и писател, който казва за себе си, че „се бори със сетивата си и живее в мир с въображаемото”. В България е по покана на Ангел Симитчиев от Amek и и Иво Петров от „Махорка” (първият български нет лейбъл) ще направи специален 30-минутен сет между E.U.E.R.P.I. и Portable Elephant. Записите на концептуалния артист Weinberger са издадени и от „Махорка”, като музиката му може да бъде илюстрирана със собствените му думи – „за щастие, реалността не е безкрайна”…

https://johannesleoweinberger.net/
https://mahorka.bandcamp.com/album/farewell-to-the-undertow

 

 * * *

Серията концерти „АлаRма Pъn(K) Дjаз: СУниверситетски арт пространства!“ е съвместна инициатива на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ (Програма „Христо Ботев“) и Културния център на Софийския университет. Тя има както облагородяващ ъндърграунд сцената характер, така и изследователски – в рамките на поредица от месечни концерти с участието на неконвенционални български и чуждестранни артисти и групи, предавани пряко по БНР от различни пространства на Ректората (Театър „Алма Алтер“, Аулата, Яйцето и др.), ще се опитаме да нарисуваме една съвсем нова звукова картина на Университета. Идеята е сходна с инициативи като концертите на „Радио Студент“ (Любляна), предавания пряко по Radio SC от Театър &TD в Загреб фестивал N.O.Jazz, ъндърграунд концертите от Солунския Политехнически университет и др.

Повече информация тук:

https://www.facebook.com/alarmafest

https://binar.bg/player/punk-jazz

https://bnr.bg