РЕ-ТУР Колите, с които нахлухме в капитализма

“Колите, с които нахлухме в капитализма” – документалният филм на Борис Мисирков и Георги Богданов и едноименната им изложба в Национална галерия – двореца са следващата спирка от маршрута на художествените разходки РЕ-ТУР.

Турът из изложбата ще се води от Кирил Василев, а в дискусията ще вземат участие авторите, кураторката Боряна Вълчанова и от доц. Галина Гончарова от катедра “История и теория на културата”, Философски факултет, СУ.

Прожекция на филма: 14 ч.

Дискусия: 16 ч.

“Колите, с които нахлухме в капитализма” не разказва историята на автомобилостроенето в социалистическите страни. Борис Мисирков и Георги Богданов, с присъщото им чувство за хумор, своеобразен визуален език и очевидна любов към колите, изследват феномена на соц автомобилите в Европа и техните притежатели в наши дни. Чрез богатата палитра от образи, минало и съвремие се преплитат, допълват и противопоставят в пет отделни теми от наратива на изложбата.

РЕ-ТУР е инициатива на Културния център за всички, които искат да опознаят и осмислят съвременното изкуство. Посещаваме важни събития от софийския художествен календар, получаваме личен тур от авторите или кураторите им, а после с помощта на външен експерт обсъждаме видяното и търсим други гледни точки.

Повече за изложбата: https://bit.ly/3imVr4H

Повече за РЕ-ТУР и записи от предишни издания: https://culturecenter-su.org/re-tour/