РЕ-ТУР „Следи от империи“ на Тома Жорион

Във второто издание на галерийните обиколки РЕ-ТУР тази есен ще посетим „Следи от империи“ – изложбата на френския фотограф Тома Жорион в галерия „Синтезис“ (бул. „Васил Левски“ 55). Наш гид из нея ще бъде Надежда Павлова, неин куратор заедно с Никола Михов, а да осмислим видяното ще помогне погледът на арх. Анета Василева.

Тома Жорион е едно от водещите имена в урбекс фотографията, която изследва и документира изоставени сгради и градски пространства. „Следи от империи“ включва фотографии от три проекта на Жорион: за Vestiges d’Empire той обикаля дванадесет бивши френски колонии в търсене на забравеното архитектурно наследство на Френската колониална империя.

В серията си Veduta фотографът снима над 250 изоставени италиански дворци, вили и хотели, разпръснати из цяла Италия, а най-известният му проект – Silencio – разглежда индустриалното минало на Европа, руините на американската мечта и разпадането на Съветския блок. Освен „Следи от империи“ включва още няколко фотографии от България, правени през септември 2021 г.

РЕ-ТУР e инициатива на Културния център, в която погледът на публиката върху актуални изложби на съвременното изкуство се среща с прочита на авторите и кураторите. Събитията са с вход свободен и са насочени към студенти, ученици от по-горните класове и всички, които искат да се запознаят с художествения живот в столицата и да разсъждават върху изкуството. Повече за миналите събития и видеоархив вижте тук.

Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.