РЕ-ТУР: Нидерландски автори в „Хербариум“

В първия РЕ-ТУР за 2023 г. ще се разходим из изложбата на проекта „Хербариум“, посветена на художници, живеещи в Нидерландия. Водещ на тура ще бъде кураторът Ирина Баткова, модератор – гл. ас. Кирил Василев от катедра „История и теория на културата“ на СУ, а дискутант – изкуствоведът и журналист Евгения Атанасова-Тенева.

„Хербариум“ изследва същността на творческия процес през работните стратегии и контактите между съвременни визуални артисти. Колекцията „Хербариум“ запечатва енергията на креативния акт на различни поколения творци по целия свят в кутии, подобни на тези, в които се съхраняват растителни спесимени. Кутиите са придружени от авторски текстове и звукови файлове, както и от допълнителни материали, свързани с творческите биографии на участниците, които могат да бъдат разгледани на www.herbariumcollection.com. Част от проекта са и видеопортретите H Talks, заснети в работната среда на художниците.

Във второто си издание в галерия „Мисията“ проектът представя общо 14 автори, чиято творческа биография е свързана с Нидерландия. Шест от тях вече са участвали в първото издание на формата: Лариса Дейвид, Еден Миценмахер, Рене Беекман, Мари Чивиков, Мерве Кълъчер и Анжелика Фалкелинг. Изцяло нови за проекта художници, включени в това издание, са: Андреа Фрекман, Бернднаут Смилде, Лола Гьолер, Лейви ван Велу, Нан Уанг, Фунда Байсал, Михаела Лакова и Лили Хюстън- Хертерих.

В деня на събитието от 13 ч. може да се видят видеопортретите на артистите Еден Миценмахер, Андреа Фрекман и Мари Чивиков. Турът из изложбата ще започне от 14 ч., последван от разговор с дискутантите и публиката.

РЕ-ТУР е инициатива на Културния център за всички, които искат да опознаят съвременното изкуство. Посещаваме важни изложби, получаваме личен тур от кураторите им, а после с помощта на външен експерт обсъждаме видяното и търсим други гледни точки. Входът е свободен.

Повече за РЕ-ТУР и записи от предишни издания: https://culturecenter-su.org/re-tour/

Повече за изложбата: https://bit.ly/3vMlvcP

Повече за „Хербариум“: https://www.herbariumcollection.com/bg