РЕ-ТУР: ГРАДЪТ НА ФОКУС Минералните бани на София

През изминалите няколко години обществените минерални бани са обект на засилен интерес – от една страна, благодарение на достъпа до проектно финансиране за недвижимо културно наследство, и от друга, благодарение на дейността на активисти за опазването им. Въпреки това повечето бански постройки в столицата днес продължават да пустеят, а най-старата от тях – османската баня в Княжево – е под риск да бъде разрушена, отстъпвайки място на транспортна инфраструктура. Този дебат ще постави въпроса как измерваме „стойността“ на архитектурното наследство, как градът опазва природното наследство на минералните извори и защо грижата за него е обвързана с инфраструктурите, които го правят достъпно.

Серията на Културния център на СУ „РЕ-ТУР: Градът на фокус“ има за цел да извади разговора за архитектура и градоустройството от тесния кръг на професионалните среди и да насърчи диалога между граждани, активисти и експерти. Модератор на поредицата е арх. Слава Савова, а нейни събеседници на 8 май ще бъдат:

  • Ивайло Захариев, архитект, Българска асоциация за термално наследство
  • Иво Анев, икономист, Екипът на София
  • Никола Барбутов, заместник-кмет, „Европейски политики, международна дейност и туризъм“, Столична община
  • Любомир Пейчев, архитект, участник в курс по опазване на недвижимо културно наследство към НИНКН и Център за висши науки „Шайо“ (2022-2024)
  • Любо Стефанов, активист, сдружение „Княжевецъ“

 

Следващи дискусии от поредицата:

22 май – Инфраструктурни връзки и социални разделения
5 юни (дискусия на терен) – Женски пазар: обновяване или обезлюдяване