Остроносо попадение

Остроносите човеци на Теодор Генов отдавна обитават визуалното пространство. Понякога те имат кауза, към която гледат с добронамерена усмивка, иронично намигват със скрит поглед към абсурдните положения, критикуват актуален социален проблем или убиват време като мушкат себеподобни остроноси човечета. Понякога почервеняват, както във фестивала FIG. за илюстрация и графика. През годините работите му са участвали в общи изложби, социални кампании, маркетингови стратегии, обикаляйки виртуалното и физическо пространство. SHOT DOWN IN MID FLIGHT е първата самостоятелна изложба на Теодор Генов – събитие дългоочаквано, но появило се съвсем навреме.

Темата, върху която работи, също има отношение към времето – към закъснялото време, към забавянето или отлагането – времето на прокрастинацията, което не се поддава на съвременните ускорени темпове на продуктивността или производството, което изисква максимална ефективност и надхвърлящ възможностите опит.

I’VE GOT 4 BACHELORS, 3 MASTERS AND ONLY 30 YEARS LIFE EXPERIENCE

„ИМАМ 4 БАКАЛАВЪРА, 3 МАГИСТЪРА И САМО 30 ГОДИНИ ЖИТЕЙСКИ ОПИТ“

е едно от острoносите изказвания и като при Пинокио носът само продължава да расте, а човекоподобното все повече заприличва на кукла или шут, иронично усмихващ се в различни краски на очакванията към „младия“ (но опитен) работник. SHOT DOWN IN MID FLIGHT има закачливо отношение към съвременните свръхочаквания към индивида, който, бидейки дезориентиран, събира в себе си щастие и тъга (CONFUSED AND SAPPY).

По продължение на отделните работи в изложбата е развита темата за прекъсването, за счупеното или това, което е на път да се счупи под постоянния натиск на очакването или желанието за повече. В първата зала има две акрилни платна – едното изобразяващо фрагмент от фигура, държаща се за отчупен клон, която се протяга да хване ябълка, а на съседното ябълката е паднала. Цветовете са сведени до минимум, а човечетата са в характерното сигнално жълто. По време на миналогодишна резиденция, приключила с изложбата „Живописната технология в съвременното изкуство“ в Благоевград по инициатива на Сашо Стоицов, авторите, сред които и Теодор Генов, имаха общо задание да работят във формата на живописното платно. С тези две работи можем да проследим интереса на Генов в тази насока.

Срещу двете акрилни платна цялата стена е боядисана в характерното жълто, а върху нея три сини човечета усмихнато гонят с ножица четвърто, което е маркирано с пунктирана линия. Върху същата стена и на още едно място в галерията се намират малкоформатни рисунки, някои от тях съдържащи текст или няколко думи, които напомнят кратки комикс сюжети. ALL THE CHANCES I’VE MISSED е името на акрилното платно с внушителните размери от 240 на 100 см, върху което отново цветовете са сведени до минимум, и изобразява тройното харакири на унифицирана жълта фигура. Както в играта с думи върху избраните формати, така и в отношението със заглавията на отделните работи присъства усещането за неизпълнено очакване, което се е оказало особено плодотворно, концентрирано върху собствения си сюжет, в който неосъщественото се е превърнало в резултат само по себе си.

Освен критика на всеизискващото продуктивно настояще, SHOT DOWN IN MID FLIGHT превръща пропуснатата възможност в творческа потенция на самото настояще. Пунктираните линии, пречупените форми и изместването на центъра в изобразителната повърхност, където то е сюжет, е продължено като техника в инсталация и обект. ALL THIS WEIGHT YOU PUT ON ME MAKES ME NUMB представлява парче дунапрен, върху което фразата е издълбана, затегнато до краен предел с черна лента. Подобна на стрелбище в увеселителен парк е инсталацията от две дървени пушки върху маса с надписите #pressure и #expectations, а срещу тях е обособено място, където зрителя да застане и да помоли някой да го застреля.

SHOT DOWN IN MID FLIGHT е опит срещу изискванията на продуктивното време и все забързаното настояще, естетизиращ неуспеха и отлагането. Но самата изложба има време на планиране, подготовка, представяне и продължаваща комуникация, с което попада в рамките на собствената си критика. Дали изкуството има изобщо практическа роля в действителността е силно проблематично и сякаш е от очакванията, пораждащи най-силните напрежения у артистите. Но в този случай двойното движение между изискващото, бързащо, свръхнастояще и отлагането като резултат като че ли успява да забави времето и ако не друго, то поне дава възможност на зрителя да си отдъхне.

 

Фотографии: Михаил Новаков

Христо Калоянов е куратор на свободна практика. Проектите му изследват теми като отсъствието, отклонението и бъдещите възможности. Завършил е специалност Културология в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на театрална и визуална критика.

Shot Down In Mid Flight на Теодор Генов може да бъде видяна в КО-ОП до 20 февруари.