СТО/HUNDRED SOFIA UNDERGROUND 2017

17:00 – Илина Консулова (BG) – Изкуството след Прехода – Принц Папа Жан, пърформанс-лекция

18:00 – Вълко Чобанов (BG) – I Have a Pale Cultural Dissonance, Yeah Like Whatever Fuck It and Feelings and Stuff., пърформанс

19:00 – Лорна Милс (CA) – Ways of Something (pt.3 & pt.4), прожекция 

SOFIA UNDERGROUND

През 2017 година фестивалът за пърформанс арт Sofia Underground отбелязва 20-та годишнина от своето първо издание с програма в дните от 24 април до 1 май на различни локации в София, a Културният център на СУ е партньор в реализацията на събитието.

Sofia Underground започва през 1997 г. като серия от пърформанси, разгънати в един дълъг хепънинг. С времето фестивалът се превръща във форум, събитие, което представя и дебатира съвременно изкуство в интеракция с независимата сцена. Една среща, в която млади и утвърдени, местни и интернационални артисти могат да експериментират, творят, обменят и колаборират спонтанно на мига. Един времеви-пространствен континуум с уникална собствена енергия и атмосфера.

СТО / HUNDRED

Създаден преди двадесет години и възроден преди десет, през 2017 фестивалът за пърформанс изкуство Sofia Underground ще фокусира темата си върху времето. Времето като сила, като фактор или като проблем, но най-вече като въпрос от лично, обществено и артистично естество и абстракция.

>> Изкуството след Прехода – Принц Папа Жан –/ili “S kakvo 6te ni zanimawat kuratorkite idnite 10 godini”/

Пърформанс, 2016, Илина Консулова

Продължителност: 20 – 30 минути

„ИсП“ е иронична нонсенс презентация/толк, посветена на бъдещия тренд в бг-арта, наложен от младите български кураторки – Прехода. Надявам се вече да са изсмукали комунизма до дупка най-сетне! Все пак, убедена съм, че са забравили за една от най-светлите арт фигури на Прехода – Маестро Принц Папа Жан. Иконичен за миналото, представителен за настоящето, мистериозен/предвидим като бъдещето!

За Илина Консулова

https://ilkonsulova.tumblr.com/

https://ilkonsulova.tumblr.com/selected-presentations

>> I have a pale Cultural dissonanceyeah like whatever f**k it and feelings and stuff.

Пърформанс, 2016, Вълко Чобанов

Продължителност: 60 – 80 минути

Пърформансът ще се развие като обедини телевизионно предаване, в което участват гости от публиката, и некачествен пърформанс арт на един лош пърформанс артист. Случването ще смесва жанрове и разглежда различни теми. Пърформансът ще обърне внимание на различни съвременни културни явления и събития в България и аналогични на тях по света; ще миксира реална информация и документални кадри с преправена такава и ще включва минималистичен абсурден хумор. 

За Вълко Чобанов

https://vylko.tumblr.com/
https://vimeo.com/valko
https://newhive.com/valko/

>> Ways of Something (част 3 и част 4)

Видео, 2014 – 2016, Лорна Милс

Продължителност: 60 мин.

Прожекцията се реализира в рамките на проекта ON! Media Arts на eXAF.org

Image: Lorna Mills, Ways of Something, Episode 4, Minute 7: Dave Greber

Видео-проектът Ways of Something включва 4 отделни части, създадени в периода 2014 – 2016. Проектът представлява компилация от едноминутни видеа от различни уеб-базирани артисти, които се занимават с 3D рендериране, създаване на гифове, филмови ремикси, уеб-камера пърформанси и уебсайтове – с цел да представи какафоничните условия на художествено творчество в пост-интернет ерата. Куриран и компилиран от Лорна Милс, това е съвременен римейк на популярните филмови епизоди на BBC Ways of Seeing, създадени от изкуствоведa Джон Бърджър въз основа на собствената му книга със същото заглавие, които изследват, най-общо казано, как гледаме изкуство. Крайният художествен продукт, в резултат, функционира като изкуство за изкуството за телевизията за интернет.

Лорна Милс е канадски визуален артист. Работи в сферата на нет арта и новите медии. Името й е утвърдено по света чрез анимациите, видео арта и гифовете, които прави. Активно представя творбите си в самостоятелни или групови изложби още от началото на 1990-те. Тя е от основателите на галерия Red Head в Торонто. Зад гърба си има редица кураторски проекти, реализирани на различни места по света, като последният от тях е именно Ways of Seeing.