SOFIA UNDERGROUND /FILES/ 2014 - 2023 РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА НА SOFIA UNDERGROUND PERFORMANCE FEST

Откриване – 16.05, 18:00 – 21:00

SOFIA UNDERGROUND / FILES / представя фестивала не точно като история, а като територия и позиция, но и неговата развиваща се концепция и влиянието му в съвременната културна сцена. Чрез разнообразни по вид документални материали и кураторските текстове, Files осветява различни аспекти на потенциала на алтернативната културна сцена като процес на обогатяване на съвременното изкуство, художествени практики, арт сцената като цяло.

В настоящото издание, SU FILES като изложба цели да подчертае ролята на алтернативната/ъндърграунд култура в България и по света. Фокусът му отново е основно, но не само, върху документация от фестивала Sofia Underground: артефакти, фотографии, видео, обекти и текстове от участващи през годините проекти и артисти, работещи основно, но не само, в областта пърформанса, експерименталната музика и звук, мултимедийните проекти и други форми на изкуство, които в днешно време може би не стоят на границата на изкуството, но поставят там търсенията си и своята вътрешна мотивация.

SOFIA UNDERGROUND FILES е платформа за дискусии, размисли и вдъхновение, която предлага възможност за запознаване с емблематични проекти от граничните форми на живото изкуство, както и за връзките между различните пластове, (суб)култури, възгледи и автори.

През 2006 г. преди възстановяването на фестивала Sofia Underground след няколко годишна пауза и вече на Шипка 6 със съдействието на СБХ направихме (Руен Руенов и Йово Панчев) голяма изложба, озаглавена Remember Sofia Underground, последвалото издание се разгърна в цялото СБХ, терасата и градинката пред Шипка 6. След смъртта на Руен през 2011 г. се потвърди значението за някаква форма на архивиране и структуриране на памет за случилото се. Идеята за SU Files възниква преди повече от 12 години години, не като опит за ретроспектива, а като възможност да се покаже документация и да се поддържа интерес поради периодичния/ежегоден характер на събитието. С „файловете“ може да се пътува лесно и да се правят изложби/представяния с наличностите – снимки, плакати, принтове, рисунки, обекти от самия фестивал/следи от пърформанси, както и включени спонтанно работи или обекти с някаква референция към идеята. Рециклирахме съдържанието по усет и без да се цели някаква обективна документалност, а само една задочна среща с явлението SOFIA UNDERGROUND. Оттогава SU Files горе-долу се стреми да не напуска тази акустична своя функция.

През последните години фестивалът SOFIA UNDERGROUND е бил документално представян в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Велико Търново, а също – в Берлин, Лондон, Ню Йорк, Ню Лондон, Прага и Кайро (в рамките на Биеналето от 2002), Солун (в рамките на Биеналето от 2015 г. ) и др.

Архивът на фестивала от периода 1997 – 2003 (фото и видео документация) е дарен на колекцията на САМСИ – “Софийски Арсенал” Музей за съвременно изкуство, част от Националната галерия.

2016
– Files 4 в KOSMO_KULTUR_KiOSK, DAS KAPiTAL, Берлин, Германия

2015
– Sofia Underground FILES на 5-то Бинаеле за съвременно изкуство в Солун, Гърция
– FILES 3 @ клуб “Таралеж”, Велико Търново

2014
– Files 2 @ Център за съвременно изкуство – Баня “Старинна”, Пловдив

2013
– FILES 1997-2003, Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство, София

2012
– в рамките на Flow Fest 2012 @ Дом “Елиас Канети”, Русе

—————————————————————————
Sofia Underground се организира от Studio Dauhaus и Synaesthesia Collective.

Sofia Underground International Performance Art Festival 2024 и SU FILES 5 2014-2024 се случват с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура, както и с подкрепата на Културен Център СУ “Св. Климент Охридски”, Университет “Св. Климент Охридски” и други.

Текст: Йово Панчев, дизайн: Диана Бункин, фотография: Жана-Мари Вацова, Infelix Ego, пърформанс на Малък Ручей (Ив-Кристиан Ангелов и Богомил Братоев) 2023, ОКИ “Красно Село”