Великденски концерт Stabat Mater от Джовани Батиста Перголези

Европейски музикален фестивал кани почитателите на сакралната музика на Великденски концерт с безсмъртната творба на Джовани Батиста Перголези Stabat Mater.

На 19 април в аулата на Софийския университет от 19:30 ч. творбата ще бъде изпълнена от изявените солисти Евгения Ралчева (сопран) и Гергана Николаева (мецосопран), заедно с Детския хор на БНР (гл. дир. Венеция Караманова). Инструменталният съпровод е на младите изпълнителки от квартет ShabuShabu, отличени с Награда за камерен ансамбъл от Националния конкурс „Кантус Фирмус“ 2023.

Диригент Ивайло Кринчев

Перголези пише тази прочувствена музика в последните седмици от краткия си, едва 26-годишен живот. Тя пресъздава образа на скърбящата майка – Дева Мария, станала свидетел на страданието на своя син. Композицията надхвърля строгите граници на църковната традиция, за която е била създадена първоначално и докосва емоциите с дълбоко човешкото пресъздаване на каноничния текст. В програмата ще звучи още и музика от Дж. Мартини, Х. Андриесен, Ц. Франк, Г. Попов и Ф. Менделсон-Бартолди.

Европейски музикален фестивал се реализира от „Кантус Фирмус“ в партньорство с Културния център и с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община.

Билети онлайн и на място 1 час преди събитието.